Política

El fiscal creu que el jutge es va equivocar en absoldre els acusats de la crema de fotos del rei

La fiscalia de l'Audiència Nacional creu que el jutge José María Vázquez Honrubia, que va absoldre ahir els 16 acusats de cremar fotografies dels reis a Girona, es va equivocar en criticar la decisió del ministeri públic de rebaixar la seva acusació a una falta per desordres públics. En tot cas, no decidirà si recorre la decisió judicial fins a no conèixer el text íntegre de la sentència.

Fonts de la fiscalia han argumentat avui que el jutge va actuar amb "prejudicis acusatoris i assumint la posició del fiscal" quan va qualificar d'"incomprensible" la decisió del fiscal Luis Barroso. El magistrat va justificar les absolucions argumentant que "l'Audiència Nacional no és competent per condemnar faltes, només delictes". "És una cosa que no ha de fer, cal mantenir les formes, els jutges han de respectar l'exercici del fiscal", han indicat.

Fonts judicials consultades per l'AVUI.cat també han posat en dubte que no es pugui jutjar una falta a l'Audiència Nacional. "No s'hi pot obrir una causa nova per una falta, però sí que es pot continuar amb un procés ja iniciat, encara que el fiscal rebaixi els càrrecs", indiquen les fonts consultades.

La fiscalia dirigida pel fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, considera que el magistrat era "perfectament competent" per enjudiciar uns fets que venien tipificats com a injúries a la Corona i condemnar després els acusats per una falta de desordres públics, perquè l'elecció del tribunal és un tràmit que correspon a la instrucció, i en aquell moment es va escollir el primer delicte, la persecució del qual correspon a l'Audiència Nacional.

Tot i això, la fiscalia decidirà si recorre les absolucions a la sala penal quan disposi del text íntegre de la sentència, la decisió de la qual va ser avançada pel magistrat al final del judici oral, i pugui valorar si hi ha algun defecte de forma.

L'objectiu del fiscal en rebaixar els càrrecs no era provocar l'absolució dels acusats. La fiscalia només pretenia marcar les diferències respecte la primera crema de fotos, ja que la segona es va fer en solidaritat amb els imputats per la primera protesta, Jaume Roura i Enric Stern, i no directament contra la Corona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.