Política

MATILDE VILLARROYA

Regidora d'Hisenda de Tortosa

“Amb menys recursos, fem molt més”

“Tornarem 3,9 milions als bancs”

“El pressupost per al 2011 serà d'uns 30 milions”

La regidora d'Hisenda, Matilde Villarroya, ja té gairebé enllestit el pressupost de Tortosa per al 2011. Li ha tocat dirigir la hisenda en plena crisi, i amb la necessitat de complir el pla de sanejament 2008-2011.

Quin és ara l'endeutament municipal?

Actualment és de 46,5 milions, però el 2011 serà de 42,7 milions. Com que no ens podrem endeutar més, la Generalitat ens ha autoritzat a fer ara un préstec d'1,5 milions, i el 2011 tornarem als bancs 3,9 milions d'euros.

Aquesta xifra inclou el deute als proveïdors?

Tenim el principi de caixa única. Sí que s'hi inclouen els que són proveïdors d'obres. Però no podem barrejar les inversions amb la tresoreria, com està fent l'oposició.Els ingressos de l'Ajuntament arriben com arriben, i la liquiditat varia segons el moment. Ara tots els proveïdors fins a l'abril estan pagats. Amb els diners de l'EMSP hauríem pogut pagar-ne més, però l'economia trigarà en recuperar-se i hem de ser el més racionals possibles.

El pla de sanejament s'està complint?

Sí. No hi ha exigència de compliment fins al final del 2011, però totes les ràtios ens surten bé, excepte la d'estabilitat, que hem de millorar.Si complim les noves condicions, assolirem l'objectiu de tenir estalvi net igual a zero.

La conjuntura econòmica no acompanya...

La crisi ha fet caure els ingressos municipals un 30%. L'últim pressupost del mandat serà d'uns 30 milions, i fa quatre anys era d'uns 44 milions. Tant de bo ara entressin els diners com abans. Avui en dia, s'han reduït molt els ingressos per conceptes com l'ICIO, que van molt lligats a la construcció. També s'ha reduït molt l'aportació del govern de l'Estat per la participació en tributs. De totes maneres, Tortosa continua avançant.Però amb menys recursos, estem fent més.És cert que l'endeutament ha de ser el que és. Però l'altra opció és deixar d'endeutar-nos i no fer les obres que hem de fer, com les del nucli antic.

Les obres com les piscines o els nous pàrquings són operacions d'endeutament encobert?
Qui s'endeutarà seran les empreses que faran l'obra, no l'Ajuntament. L'oposició està fent demagògia pura i dura. Tenim un soci que farà i explotarà les obres, i al consistori això no té per què afectar-li. D'altra banda, hi ha un ingrés per ICIO molt clar, que entrarà a l'Ajuntament durant el 2011, i que és el de les obres de les piscines. L'hem previst en la modificació del pla de sanejament perquè són obres que sabem que es faran. Una altra cosa és l'ICIO que entrarà pels particulars, i que no tenim lligat.
En el seu informe, l'interventor diu que s'han de posar només les obres que es cobraran el 2011...
Sí, l'interventor ho sap. Les obres s'adjudicaran en breu i es pagaran abans de començar les obres. Per tant, els diners de l'ICIO de les piscines entraran durant el 2011.
La situació econòmica de l'Ajuntament a final del mandat, serà millor que la de finals del 2007?
Serà diferent. Aleshores no s'executava res, i ara s'ha executat molt. Això fa que un pressupost no siga comparable amb l'altre. A banda, hi ha la conjuntura econòmica. Amb la crisi, estan entrant menys recursos i menys impostos. La situació no és comparable. L'endeutament ha crescut, però com a conseqüència de totes les obres del Pincat que en aquell moment no es van fer, i que ara sí que s'han tirat endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.