Administracions

Tortosa retalla la despesa un 15% però destinarà més de 21 milions d'euros a fer inversions l'any 2010

El pressupost total de l'Ajuntament, empreses i patronats serà de 77,6 milions

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va presentar ahir el pressupost de l'Ajuntament pel 2010, que serà sotmès a aprovació en el ple ordinari del 7 de desembre. Bel va afirmar que es tracta d'un pressupost amb una austeritat «extrema». Un pressupost ajustat al context de crisi econòmica i condicionat per la reducció dels ingressos, el pla de sanejament financer, l'increment de competències municipals i la necessitat de fer la part més important de les obres del pla integral del nucli antic (Pincat), en el primer any de pròrroga del programa de la llei de barris. El pressupost de l'Ajuntament pel 2010 serà de 37,2 milions, cosa que suposa una reducció del 15,17% respecte del 2009. La partida per a inversions serà de 5,8 milions, un 40,8% menys que l'exercici anterior.

Però les xifres són diferents si el que es mira és el pressupost consolidat de tot el grup municipal, incloses les empreses municipals i els organismes autònoms. De fet, l'Ajuntament farà a través de l'empresa municipal de gestió urbanística (Gumtsa) la majoria de les inversions, tot destinant 18 dels 21 milions previstos. Així, el pressupost de tot el grup municipal de Tortosa puja fins als 77,6 milions d'euros, i en aquest sentit la variació respecte del 2009 serà tan sols del 3,44% menys. La reducció de les inversions del grup municipal serà del 17,4%, tot i que al pressupost no figuren les obres que la societat Tortosasport farà a les piscines ni el viver d'empreses de Tortosa Innova.

Menys diners a personal i més a afers socials

GUSTAU MORENO

La regidora d'Hisenda, Matilde Villarroya, va destacar que l'Ajuntament tortosí ha fet un canvi de model, ja que ara les societats municipals tenen un pes del 56% en el pressupost municipal, com s'havia compromès el govern de CiU i ERC «per guanyar en agilitat d'execució». Segons la regidora, el cas més destacable és el de la Gumtsa, que si l'any 2007 acumulava el 9% del pressupost municipal, ara ja en té el 46%. Amb tot, Villarroya va remarcar que han dissenyat una contenció «important de la despesa corrent», d'un 10,18%. De fet, en el cas de la partida de personal, la reducció assolirà un 11,15%. La retallada es farà prescindint del personal laboral que acaba el seu contracte el mes de juny, però també amb les excedències i les jubilacions, que no es cobriran. «També hem reduït les despeses que no són de primera necessitat, per garantir la despesa social, la promoció econòmica i el manteniment de la via pública», va dir. En aquest sentit, entre les renúncies hi ha la creació de tres places de policia local, o la retallada de les subvencions a entitats i associacions.D'altra banda, quant a les inversions, la Gumtsa continua sent el principal vehicle d'inversió municipal. Per exemple, només el pàrquing del barri del Rastre i la urbanització de la plaça Mossèn Sol costarà 5,7 milions d'euros. Però l'Ajuntament també ha previst altres inversions al marge de la Gumtsa, com el complex d'aigua i salut que s'ha de fer a l'estadi municipal amb un cost de 13,6 milions –i que no figura al pressupost perquè el farà Tortosasport a través d'una operació de dret de superfície–, o el viver d'empreses, en què la societat Tortosa Innova abocarà 1,5 milions més. A banda, hi ha les concessions per als nous aparcaments subterranis (a la plaça del Carrilet, a la plaça Mossèn Sol i a la plaça Joaquim Bau) i també les inversions que farà directament l'Ajuntament, com les obres al centre cultural l'escorxador (937.910 euros), les subvencions per fomentar la rehabilitació d'edificis al nucli antic (404.00 euros), l'aportació a la Gumtsa (3,4 milions), l'aportació a l'EMSP (311.000 euros), l'aportació a l'EMD de Jesús (354.685 euros), la urbanització i el mur el carrer Poeta Vicent Garcia (150.000 euros), i les actuacions sobre edificacions al nucli antic (120.000 euros). En aquest sentit, per primer cop no figuren al pressupost partides per pagar obres antigues com la urbanització del carrer Sant Domènec, la rotonda de la carretera de la Simpàtica o el pavelló firal de Remolins. «No només no apareixen partides per acabar de pagar obres de l'anterior govern, sinó tampoc diners per pagar obres de l'actual mandat», va precisar l'alcalde.

Més diners a Càritas i la Creu Roja
D'altra banda, Ferran Bel va remarcar que l'Ajuntament duplicarà les aportacions a Càritas i Creu Roja, que l'any 2009 van percebre 30.000 i 10.000 euros respectivament, perquè les dues entitats puguen comprar més aliments. Bel va afegir-hi que aquests dos casos i els convenis que l'Ajuntament té amb les universitats seran els únics que no es retallaran, ja que la resta d'acords amb entitats culturals, associacions de veïns i clubs esportius es reduiran entre un 5 i un 10%. A més, Bel va afirmar que Tortosa destinarà un 20% del nou fons estatal d'inversió local per poder comprar aliments i tenir-los en la seua reserva d'emergència. Per la seua banda, el tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Ricard Forés, va valorar que el pressupost del 2010 està fet amb l'experiència d'haver passat un any de la crisi, i que per tant és «molt més realista». «Són uns comptes austers, però en què s'asseguren la immensa majoria dels compromisos del pla d'acció municipal (PAM)». va afirmar. Forés va recordar que, a més de la construcció del viver d'empreses a les antigues indústries Fabra, també es mantindran els plans de formació ocupacional, i es farà la nova oficina de turisme als Jardins del Príncep, on també es restaurarà el conjunt d'escultures a l'aire lliure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
ciència

Asfalt autoregeneratiu i altres avenços tecnològics per a més seguretat a les vies

Tarragona
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA