Política

L'oposició afina el setge a la gestió econòmica de Bel

El PSC i ICV acusen el govern municipal de l'augment del deute per mantenir el nivell d'inversions, i de fer operacions arriscades com ara les noves piscines

Els ingressos de l'Ajuntament han caigut un 30% durant el mandat

“Ara devem tenir un deute de més 50 milions”, calcula Sabaté

Ferran Bel ha hagut de fer jocs malabars i operacions d'enginyeria financera per mantenir el nivell d'inversions previst a l'Ajuntament de Tortosa. La crisi ha fet que els ingressos municipals hagin caigut un 30% durant el mandat actual. A banda, és un dels consistoris perjudicats per la norma estatal que impedeix a la majoria d'ajuntaments endeutar-se més durant el 2011.En aquest sentit, els grups del PSC i ICV, a l'oposició, han alertat que les últimes modificacions del pla de sanejament municipal i del pressupost del 2010 són operacions que agreugen el problema de l'endeutament, i que posen en un risc “greu” les finances de l'Ajuntament tortosí.

“Curiosament, els dos alcaldes economistes que hem tingut de CiU, Marià Curto i Ferran Bel, han estat un desastre per a les finances municipals”, afirma el portaveu del PSC, Joan Sabaté. Així, l'exalcalde recorda que Curto “va elevar la despesa, sense incrementar la pressió fiscal”, i que això va provocar que el 1999 es trobessen al calaix un informe de la Sindicatura de Comptes. “L'índex d'endeutament era del 178%, i durant la nostra alcaldia vam sanejar l'Ajuntament i vam baixar el deute al 124%; però ara ja el tenim al 143%, per la pèssima gestió econòmica de Bel”, conclou. “Devem tenir un deute de més 50 milions, quan fa tres anys el PSC l'havíem deixat en uns 36 milions”, afirma Sabaté.

Informe d'intervenció

Per denunciar les “maniobres” financeres del govern de CiU i ERC, Sabaté posa l'exemple d'un informe d'intervenció que segons el PSC desaprovaria la concertació d'un altre crèdit d'1,5 milions durant el 2010. Amb aquesta operació, l'Ajuntament assumirà algunes inversions i les obligacions previstes pel 2011, ja que no podrà contractar un nou préstec. Però l'informe adverteix que l'estalvi net al final del període del pla de sanejament –l'últim exercici del qual serà el 2011–, serà “nul”, quan l'objectiu és que siga “com a mínim igual a zero”. L'interventor també els diu que no haurien calculat encertadament la millora dels ingressos municipals, ja que ho han fet gràcies a un suposat increment de les recaptacions per l'impost d'obres. “L'ICIO depèn en bona mesura de causes exògenes a l'organització municipal, directament lligades a la situació dels mercats financers i de l'habitatge”, diu l'interventor. A més, afirma que els ingressos previstos per les concessions i drets de superfície –projectades en obres com ara els pàrquings i les noves piscines– s'haurien de satisfer dins del període del pla de sanejament. És a dir, durant el 2011: “En cas contrari, encara que es dugui a terme una veritable contenció de la despesa corrent, les previsions d'anul·lació del desestalvi corrent net podrien esdevenir completament irreals i mancades de fonament econòmic real”.

“El govern de Bel suposa que hi haurà un increment dels ingressos espectacular, però la construcció encara estarà aturada”, lamenta Sabaté. “A més, són obres que al final haurà de pagar l'Ajuntament; això és com fer-se trampes al solitari”, va dir. “Per tapar-se les misèries, creen un cercle de relacions econòmiques dins del propi ajuntament, com això de voler posar dependències municipals a l'edifici administratiu de les piscines”, afegeix Jaume Forcadell (ICV).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.