Urbanisme

tortosa

la construcció de les noves piscines

Bel sosté que al cap de 25 anys les piscines de Tortosa hauran costat 30 milions

Les obres del nou complex d'aigües s'adjudicaran en un sol paquet amb el pàrquing i un edifici annex

L'oposició calcula que valdrà més de 45 milions

Amb l'única abstenció del regidor d'ICV, el ple de l'Ajuntament va aprovar ahir el projecte del nou pàrquing subterrani de la plaça de Joaquim Bau, així com l'inici del concurs per adjudicar les obres del nou complex d'aigües de l'estadi municipal, que inclou un edifici administratiu. De fet, tenint en compte el pressupost de l'operació i la transformació urbanística que implica, és el projecte més important del mandat a Tortosa, i també l'obra més ambiciosa del govern de CiU i ERC. “No només tindrem una piscina olímpica de 50 metres i altres instal·lacions d'aigua i salut, sinó que també farem un edifici administratiu de 2.500 metres quadrats, un pàrquing amb gairebé 300 places i la reurbanització de la plaça de l'Estadi”, va remarcar l'alcalde, Ferran Bel. “Passarem a tenir unes instal·lacions de primer ordre, després de molts anys de polítiques que obviaven l'esport i de tenir unes instal·lacions que no s'ajustaven a les necessitats dels usuaris”, va afegir-hi la regidora d'Urbanisme i portaveu de CiU, Meritxell Roigé. Per la seua banda, el portaveu d'ERC, Ricard Forés, també va donar suport a l'operació i va remarcar que es tracta d'una obra “llargament esperada i absolutament necessària”. Segons Forés, d'una sola tacada, ara es podran abordar diverses urgències: la necessitat de millorar les piscines, la de resoldre la falta de pàrquing al barri de Ferreries i la de reurbanitzar una plaça que actualment no compleix la seua funció social de lloc de trobada dels ciutadans.

En això tothom hi va estar d'acord, i també en el fet que Tortosa necessita amb urgència millorar les piscines actuals. Així, tant el regidor del grup del PP, Antonio Faura, com els regidors del PSC van votar a favor de l'operació, si bé calculen que acabarà costant entre 45 i 48,5 milions d'euros, una xifra que s'acosta als 49 milions que dimarts havia destapat el portaveu d'ICV, Jaume Forcadell, i que ha incomodat el govern de Ferran Bel. Així, Faura va anunciar el vot favorable del grup del PP, però va posar en dubte els càlculs que s'han fet en l'estudi de viabilitat, sobre els 4.200 abonats que podria assolir el futur complex. “Si no assolim aquesta xifra, tindrem dificultats”, va advertir el regidor conservador. A banda, Faura va advertir que es tracta d'una operació molt complexa, i que l'Ajuntament s'arrisca a haver de declarar desert el concurs, per falta d'ofertes. “Si això passa, podríem trobar-nos que hem perdut uns mesos, i haver de replantejar-nos el projecte”, va alertar.Per la seua banda, Joan Sabaté (PSC) va afirmar que les piscines són “una necessitat ciutadana”, i que per això els socialistes voten a favor de l'operació, tot i que no comparteixen la manera de finançar les obres. “Ens trobem a deu mesos d'acabar el mandat i hi ha coses que s'han fet amb molta precipitació”, va dir. Segons Sabaté, al final del recorregut l'Ajuntament haurà pagat 48,5 milions, una xifra que s'aproxima molt als 49 milions calculats per ICV. En aquest sentit, Sabaté es va preguntar si no hauria estat millor sol·licitar un crèdit per fer les piscines, amb un interès més assumible per part de l'Ajuntament. De la mateixa manera, l'exalcalde també va posar en dubte que el futur complex d'aigua, esport i salut puga assolir els 4.200 abonats previstos. Uns dubtes que també va manifestar el portaveu d'ICV, Jaume Forcadell, després de reiterar que l'operació acabarà costant 49 milions a la caixa de l'Ajuntament. “Tots defensem que la piscina es faci al més aviat possible, però tenim diferents criteris”, va advertir. “El lloguer dels 25 anys suposa un total de 46 milions, als quals cal afegir els dos milions que avança l'Ajuntament i els 360.000 euros que ha costat la redacció del projecte; aquestes quantitats no són cap mentida, perquè tot això és el que figura als papers”, va insistir Forcadell. Finalment, el regidor d'ICV va remarcar que l'Ajuntament no ha fet cap estudi de mercat per garantir la viabilitat de l'operació, i va lamentar que Bel el titllés de “mentider”.De fet, ahir l'alcalde va acusar Forcadell d'“intoxicar” els periodistes i de voler “confondre” l'opinió pública. En aquest sentit, Bel sosté que, al cap de 25 anys, el nou complex d'aigües, l'edifici annex, el pàrquing i la urbanització de la plaça de Joaquim Bau hauran costat uns 30 milions d'euros, un preu que també inclou el manteniment de les instal·lacions i la reinversió per part de la constructora (5,2 milions, que seran revisables).

En realitat, el pressupost és de 20 milions, si bé l'Ajuntament ha dissenyat una operació que es puga “autofinançar”. L'aparcament de 290 places i la reurbanització de la plaça costaran 5,5 milions, però l'explotació del pàrquing es farà a través d'una concessió per 40 anys, de la qual l'Ajuntament cobrarà un cànon anual. A banda, les noves piscines i la zona d'aigua i salut tenen un pressupost de 12,1 milions, mentre que l'edifici annex costarà 2,4 milions més. Un paquet d'obres que requerirà que la constructora demani un crèdit a partir d'un dret de superfície. Tot seguit, l'Ajuntament li llogarà tot el complex.

LA XIFRA

4.200
abonats
són els que espera assolir el govern amb el nou complex. Un nombre massa optimista, segons l'oposició.

Operació d'enginyeria financera

G.M.

El ball de xifres es deu al fet que l'Ajuntament pagarà pel complex d'aigües un lloguer anual d'un milió a l'empresa constructora, durant 25 anys. A més, hi haurà un altre lloguer de 243.000 euros anuals per l'ús de l'edifici annex, que es podrà rellogar a negocis i administracions. “Si pago el lloguer, no pago l'obra”, va exemplificar ahir l'alcalde, que va recordar que l'Ajuntament no pot demanar un crèdit per assumir una operació de 20 milions. Segons Bel, el ”valor net”de l'actuació al cap de 25 anys és d'uns 30 milions, per les rendes que es generen durant aquest termini. A més, hi ha 5,2 milions que són per al manteniment. En canvi, el PP, el PSC i ICV han fet els càlculs amb altres paràmetres i aplicant el valor actual de l'euro, per això els surten els 45, 48,5 o 49 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

INSTITUCIONS

Accessos oberts al port de Barcelona per primer cop, durant tres dies

BARCELONA
ADMINISTRACIONS

Un paquet de projectes socials seran finançats amb 11,1 milions de la taxa turística a Barcelona

bARCELONA

La Setmana de l’Activitat Física i la Salut acaba amb més de 6000 participants

salt

Acaben les obres de substitució del col·lector a la riera d’Arbúcies

arbúcies
societat

Funcionaris de presons protesten per l’acord laboral amb quatre sindicats

Barcelona
societat

Activada l’alerta per pluges intenses a Barcelona i Tarragona

Barcelona

Nova iniciativa a la Garrotxa per garantir el relleu agrari

olot

Cristóban Colon i Carina Sild, honoris causa de la UdG

girona
societat

Condemnada una advocada per enganyar l’Associació d’Avis del Bon Pastor

Barcelona