Urbanisme

tortosa

la construcció de les noves piscines

La nova piscina de Tortosa acabarà costant 49 milions

ICV destapa l'operació dos dies abans de l'aprovació del projecte

La instal·lació es pagarà en 25 anys i l'Ajuntament “perdria” un milió d'euros a l'any, encara que es doblés el nombre d'abonats

De 9 milions d'euros a més de 49 milions. Això és el que s'haurà encarit el projecte del nou complex de piscines de Tortosa en poc més de dos anys. Quan el govern de CiU i ERC va traure a concurs la redacció del projecte, les noves piscines i un edifici annex havien de costar uns 9 milions. Un cop fet el disseny definitiu, al novembre de l'any passat, el preu ja havia pujat fins als 13,6 milions. Però al febrer d'enguany el cost del projecte s'havia enfilat fins als 19,1 milions, ja que l'Ajuntament va incloure el pàrquing subterrani amb 290 places que s'ha de fer a la plaça de l'Estadi i que quedarà connectat a les noves instal·lacions. Tot seguit, es va saber que Tortosa hauria de pagar uns 30 milions durant 20 anys a l'empresa constructora. Ara, el cost final de les piscines i de l'edifici annex ja seria de més de 49 milions, que és el que haurà pagat l'Ajuntament tortosí d'aquí a 25 anys.

El portaveu d'ICV, Jaume Forcadell, va denunciar ahir que els nombres demostren que la construcció de les noves piscines és “una operació immobiliària d'alt risc” per a l'Ajuntament i una hipoteca de futur “molt costosa”. Segons Forcadell, és com si l'Ajuntament demanés un crèdit a un interès del 14,6%. ICV ha tret la informació de l'estudi de viabilitat que reclamava des del febrer i que ara ha estat incorporat a l'expedient del projecte. De fet, el govern de Ferran Bel té previst aprovar el projecte i traure les obres a concurs públic en un ple extraordinari aquest dijous al matí. Un gest que ICV ha interpretat com un intent de camuflar la polèmica, tot fent-la coincidir amb l'inici de la XV Festa del Renaixement.

Per això, Forcadell va destapar ahir els nombres de l'operació, que va titllar de “ruïnosa” per a les arques municipals. Segons va dir, l'Ajuntament haurà pagat 360.000 euros en la redacció del projecte, a més de dos milions d'euros abans de l'inici de l'obra. Finalment, el consistori –i no l'empresa pública Tortosasport, com hauria recomanat la intervenció municipal– haurà de pagar a la constructora més de 46 milions per la construcció i el manteniment del complex. De fet, l'adjudicatària haurà d'obtenir pel seu compte el finançament per fer les obres, a través dels drets de superfície dels terrenys de l'estadi municipal. “Com en la venda d'una part de l'empresa d'aigües, un soci privat ens vindrà a salvar la vida a canvi d'un bon feix de bitllets”, va lamentar Forcadell. “Sumant les operacions, hi ha dues empreses privades que en 25 anys rebran 74,5 milions directament de la butxaca dels tortosins”, va alertar.

A banda, ICV també va advertir que, segons l'estudi de viabilitat, la nova piscina “perdria” uns 300.000 euros anuals, tot i que assolís 4.200 abonats. Actualment, la piscina tortosina té 1.500 abonats i amb el nou complex a ple rendiment es preveia arribar als 3.500.

LA XIFRA

38
euros
és el que passaria a costar l'abonament mensual del nou complex d'aigües, més 48 euros de matrícula.

LA XIFRA

1,2
milions d'euros
serà el dèficit de la piscina cada any, segons ICV, si dobla els abonats i arriba als 3.000.

LA FRASE

És una obra faraònica que a Bel se li ha escapat de les mans. Això és com fitxar Villa i Adriano
Jaume Forcadell
portaveu d'icv a tortosa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mobilitat

Mataró comença demà a multar a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ