Política

Zapatero i Rajoy, “satisfets” pel fre del Suprem a Bildu

Rubalcaba alerta que no es pressioni ara el TC com es va fer amb el Suprem

El PP veu l'anul·lació “justa i necessària”

Des de la taula de la roda de premsa posterior als consells de ministres, el vicepresident Alfredo Pérez Rubalcaba va prometre divendres “acatar” el veredicte del Tribunal Suprem sobre la legalitat de Bildu. Conegut el dictamen que impedirà a la coalició formada per EA, Alternatiba (escissió d'EB-IU) i independents presentar-se a les eleccions municipals i autonòmiques del 22 de maig, Rubalcaba va obviar la forta divisió del Suprem i va anar més enllà de l'acatament expressant “satisfacció” en nom del govern espanyol pel fre judicial. La satisfacció també era compartida pel líder del PP, Mariano Rajoy, que va jutjar l'anul·lació com a “justa i necessària”.

Després de 13 hores de deliberació i amb l'aval de només 9 dels 16 magistrats, la sala especial o del 61 del Suprem va anul·lar les 254 llistes de Bildu i 10 de les 19 agrupacions. Com que el cas de Bildu arribarà ara al Tribunal Constitucional, on els jutges progressistes són majoria, Rubalcaba va voler frenar a temps les pressions que s'insinuen ja des de la dreta. “Aquest llenguatge de progressistes i conservadors no el reconec, el TC és el TC i fa el que ha de fer”, va dir.

Quan se li va preguntar si no és un contrasentit haver exigit sempre a Batasuna que condemnés la violència i que ara es conclogui que els que ho fan no puguin acudir a les urnes perquè en són “els hereus”, Rubalcaba es va permetre traduir que “el Suprem diu que no està segur que la ruptura amb ETA sigui fefaent i admet que s'ha avançat, però que ha de ser total”. Segons ell, el Suprem no deixa EA ara en indefensió pel fet d'impedir-li ser a les urnes.

LA FRASE

El que el Suprem diu és que no està segur que la ruptura amb ETA sigui fefaent i que ha de ser total
Alfredo Pérez Rubalcaba
vicepresident primer del govern espanyol i ministre de l'interior

Veredicte del TC més progressista

Si el Suprem va barrar el pas a Bildu per 9 vots a 6, la majoria conservadora no existeix al TC, que té tres dies per resoldre el recurs de la coalició perquè es pugui presentar el 22 de maig. El Constitucional d'ara no és el mateix que va esquinçar l'Estatut des de la renovació de fa dos mesos. Tot i que el TC té 11 magistrats, la sala segona que resol la legalització de Bildu té 6 membres (3 de conservadors i 3 de progressistes). En cas d'empat, la jurisprudència no és unívoca i es pot cridar el president de sala –el català proposat pel PSOE Eugeni Gay– o elevar l'afer al ple, on 7 progressistes per 4 conservadors podrien obrir la porta de la legalitat a Bildu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.