Política

Festeig als “indignats”

Els partits intenten canalitzar el malestar ciutadà assumint propostes dels manifestants

Mas diu que està disposat a rebre “les bufetades”

Els partits multipliquen les picades d'ullet als “indignats”. Han encetat un festeig dialèctic en forma de missatges de comprensió, receptes per esmorteir els efectes de la crisi i promeses d'assumir algunes de les propostes per millorar la participació ciutadana en un sistema fortament representatiu.

La manifestació pacífica de diumenge ha fet guanyar crèdit al moviment del 15-M i els mateixos que la setmana passada censuraven sense fissures l'ús de la violència durant el setge al Parlament es desfeien ahir en gestos cap als “indignats”. Els partits són conscients que les protestes gaudeixen d'una simpatia ciutadana transversal a què han de respondre. El president de la Generalitat, Artur Mas, va assumir públicament el repte. No creu que sigui “un problema del govern”, però considera que l'executiu té el deure de liderar l'intent de desmuntar la paradoxa que suposa, d'entrada, voler canalitzar les demandes d'un col·lectiu heterogeni que s'aglutina contra l'statu quo de la classe política.

Per Mas, la protesta sorgeix de la “incertesa” i la “confusió” provocades pels efectes devastadors d'una crisi ferotge. Però no hi ha “solucions màgiques ni miracles”. Així que es va oferir a parar la galta i “rebre les bufetades” durant el procés de recerca de les solucions, i Mas creu que cavalquen entre la formació, l'empresa i la creació d'ocupació.

El focus econòmic

La resposta de CiU es fonamenta a pal·liar els efectes de la crisi que agreugen el malestar social. I en això hi té molt a dir Madrid. El secretari general de la federació, Josep Antoni Duran i Lleida, va emplaçar el govern espanyol a ajudar la petita i mitjana empresa aprofundint en la reforma de la negociació col·lectiva i del sistema financer per desembossar el crèdit. Duran, més que pels manifestants, pateix pels ciutadans silenciosos que hi simpatitzen: “La gent que ens ha de preocupar és la que està a casa i sent aquest malestar.” CiU se sent apel·lada, però es distancia del discurs antisistema que traspua dels “indignats”. “Té propostes inviables, busquen la destrucció del parlamentarisme i el buit”, va subratllar sobre el moviment 15-M.

El PP també posa l'accent en la millora del context econòmic. I està convençut que millorarà si Mariano Rajoy és el pròxim president espanyol. Així ho va assegurar el portaveu dels populars al Parlament, Enric Millo, que també va pregar que la indignació no provoqui una “estigmatització” de la política.

Més participació

Potser perquè saben que el seu electorat pot combregar amb les demandes dels manifestants, els partits d'esquerres han admès deficiències en la democràcia representativa més enllà de les mesures per revifar l'economia. La ministra de Defensa, Carme Chacón, va opinar que les propostes dels “indignats” “han d'estar en el debat polític”. Duran la va instar a traslladar al Congrés iniciatives perquè hi hagi una circumscripció electoral única o la nacionalització de la banca.

ICV sí que s'ha compromès a tramitar les iniciatives necessàries perquè els ciutadans decideixin en referèndum polítiques quotidianes. Per exemple, les retallades. ERC veu en el seu ADN algunes de les reclamacions més sentides: la dació de les hipoteques, el control a les entitats financeres i el reforç de les vies de participació. Amb la incògnita de si hi haurà eleccions anticipades al Congrés, els partits ja han obert la veda. Comença la cacera del vot “indignat”.

Més informació

a la secció de Societat.

LES FRASES

No és un problema del govern. És de tots. El govern ha de posar la cara i ja rebrem les bufetades
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Respondre des de fora del parlamentarisme seria un error històric gravíssim
Josep A. Duran i Lleida
SECRETARI GENERAL DE CIU
Algunes de les propostes que han fet no només són raonables, sinó que també són possibles
Carme Chacón
MINISTRA DE DEFENSA
La solució no és la negació de tot i estigmatitzar la política. És el canvi en la direcció del país
Enric Millo
PORTAVEU DEL PP AL PARLAMENT
Els referèndums són instruments poderosos per lluitar contra els abusos de l'administració
Joan Herrera
SECRETARI GENERAL D'ICV
És un error separar les manifestacions de la classe política. Hi ha militants de partits que hi participen
Ignasi Llorente
PORTAVEU D'ERC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.