Política

ANÀLISI

Pérez Rubalcaba contra el BOE

Qualsevol nou ajust d'un Zapatero tenallat pels mercats avortaria el cant a l'esquerra de l'aspirant

L'era de Zapatero que s'iniciava el 2004 atrevint-se a obrir les costures de la memòria històrica expirarà el 20-N. Tot i la insistència del president espanyol que és “una data com una altra qualsevol”, per al PSOE el 20-N és l'única cruïlla per evitar la cohabitació impossible entre un Zapatero president tenallat per la pressió dels mercats sobre la prima de risc i un Pérez Rubalcaba aspirant que entona els primers acords de la melodia de seducció adreçada a les bases d'esquerres i als indignats del Moviment 15-M.

Amb la calculada seqüència que va des de l'entronització del nou aspirant fins al seu abandó del govern com a ministre portaveu, l'equip del PSOE, guiat per Elena Valenciano, havia culminat una entrega per fascicles que buscava deslligar la imatge de Pérez Rubalcaba d'un govern desgastat en què, paradoxalment, ell ha servit des del 2006 com a ministre de l'Interior i des de l'octubre com a vicepresident primer. Una estratègia que el popular Esteban González Pons retrata com “una follia que comença a desconcertar-nos a tots, perquè veiem el govern del PSOE fent una cosa i el candidat del PSOE proposant la contrària”. Rubalcaba, per exemple, aposta ja obertament per recuperar un impost de patrimoni que el govern de Zapatero abolia el 2008 amb ell assegut al consell de ministres i per crear una taxa a la banca per a un fons d'ocupació juvenil que havia obviat durant un any com a vicepresident primer.

Si pactar el desacoblament de La Moncloa necessitava només l'entesa de Zapatero i Rubalcaba, la crisi ha col·locat en el camí del candidat un obstacle imprevist: esgotar la legislatura fins al març del 2012 no podia ser l'aparador per a un gir social, sinó la font de disgustos en forma de decrets al BOE. El control del dèficit ja no permet alegries amb la despesa com el xec nadó de 2.500 euros que Zapatero va idear el 2007, a quatre mesos de les eleccions. Així que l'estretor pressupostària i l'estacionalitat de l'economia espanyola han pesat en la data elegida del 20-N. Primavera i estiu són estacions més pròsperes que la tardor, quan l'atur acostuma a repuntar i l'economia decau per la fi de la temporada turística. Així que el paisatge que acompanyarà Rubalcaba en la batalla serà l'exhibició del setè trimestre consecutiu de creixement. Fins i tot l'oblit de lleis de drets com la de mort digna beneficia Rubalcaba, que les podrà rescatar al seu programa electoral. “Cada legislatura té el seu programa”, manté Zapatero quan se li apunta la creixent contradicció entre el BOE i la paraula de Rubalcaba.

L'últim ingredient en la cuina de la data del 20-N és el pebre de l'últim sondeig del CIS, que situa el PSOE (36%) a set punts del PP (43,1%) per una remuntada de 2,6 punts. El sondeig, menystingut per un PP que hi detecta “massa cuina” de les dades, concedeix a Rubalcaba vuit punts per sobre de Rajoy en les preferències per ser el proper president. “El vent gira”, presumia ahir Rubalcaba. “Però aviso que d'enquestes en veurem una cada setmana”, relativitzava qui el 1975 protagonitzava la proesa de córrer els 100 metres en 10,90 segons. Per mantenir viva la flama del velocista d'èxit, dijous el seu equip de campanya, pilotat per Valenciano, regalava a Rubalcaba pel 60è aniversari una samarreta amb el lema We can do it, una versió del You can do it (pots fer-ho) que era el lema de l'atleta canadenc Harry Jerome i del qual el candidat tenia una samarreta. Segons Rubalcaba, el lema marca la seva vida, però un dia va perdre la samarreta. “Algú que va fer cent metres en poc més de deu segons pot guanyar unes eleccions en deu mesos”, vaticinava Zapatero el 29 de maig a Ferraz. Ara li escurça la competició quatre mesos per evitar una cursa de fons a un velocista que ja no es podrà queixar que ensopega amb el BOE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona