Política

Ni rei, ni comte, ni príncep

SOCIETAT · Entitats catalanistes reclamen que es retirin als Borbons títols com ara els de comte de Barcelona, príncep de Girona, duc de Montblanc o comte de Cervera política · ERC i SI portaran a la tardor l'espinosa qüestió al Parlament

El rei Joan Carles I és també rei d'Aragó, comte de Barcelona i comte del Rosselló. I el príncep Felip és també príncep de Girona, duc de Montblanc, comte de Cervera i senyor de Balaguer. La casa reial espanyola manté encara títols nobiliaris derivats de la unió de la corona catalanoaragonesa amb la de Castella el segle XV. Aquesta tardor, però, el Parlament podria votar si es retiren o no els honors catalans al rei i la seva família. La proposta sorgeix d'una reclamació feta als partits per una quinzena d'entitats de l'òrbita sobiranista com ara el CADCI, Catalunya Acció, la Comissió de la Dignitat o el Moviment de Cultura Popular El Sotrac, amb l'assessorament de l'heraldista Armand Fluvià.

ERC i SI van registrar al Parlament al juliol una proposta de resolució per reclamar la retirada dels títols catalans. ICV-EUiA s'hi podria afegir. El dubte serà, fins a l'últim moment, la posició de CiU i el PSC. El cert és que la votació, en cas de ser admesa per la Mesa del Parlament, seria merament simbòlica. La Generalitat no té competències per decidir sobre la noblesa catalana. La responsabilitat de “concedir honors i distincions” nobiliàries correspon, segons la Constitució, al rei. Això podria fer que, com en altres votacions, CiU no permetés l'admissió a tràmit de la proposta. “Si es bloquegés, seria un acte molt greu”, respon Josep Vall, un dels portaveus del projecte. “Si CiU, que ara diu que és sobiranista, o el PSC, que reivindica els seus orígens republicans, es neguen a debatre-ho, quedarien retratats”, conclou.

El que importa, pel grup d'entitats, és la campanya de denúncia contra la presència de la monarquia borbònica a Catalunya. S'inspiren en una decisió de les Corts Catalanes i la Generalitat del 1462, fa just 550 anys. El president català Manuel de Montsuar va declarar el rei Joan II d'Aragó fora de la llei i va procedir a destituir-lo.

TWITTER: @sergipicazo



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona