Consultes amb el vistiplau de l'Estat

La llei de referèndums és una de les que s'ha de tramitar en aquest període de sessions al Parlament de Catalunya

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, defensava ahir que, un cop aprovada la llei, hi haurà un marc legal que evitarà que es repeteixin situacions com la d'Arenys de Munt, on una jutgessa ha suspès –a instàncies de l'advocat de l'Estat– l'autorització municipal per a la consulta sobre la independència prevista pel proper 13 de setembre. Però l'argument de la jutgessa és justament que el consistori arenyenc ha anat més enllà de les seves competències a l'hora de donar suport logístic al referèndum, perquè, segons l'article 149.1.32 de la Constitució, l'Estat té la potestat exclusiva per autoritzar-lo. I això no canviarà amb la normativa, que s'està tramitant per la via d'urgència al Parlament. El conseller reconeixia en una entrevista a l'ACN que una llei catalana no pot modificar la carta magna espanyola i la situava com «la més ambiciosa possible amb l'actual marc jurídic». Admetia que l'Estat «podrà dir que no a un referèndum de Catalunya per una raó jurídica o política». I si una jutgessa tomba un referèndum sobre la independència a Arenys de Munt, es confia que el govern espanyol autoritzés una possible consulta d'àmbit català, també sobre la independència? Des del govern sempre han mantingut que, en cas negatiu, qui quedaria retratat seria l'Estat.

Des del Departament de Governació, impulsor de la normativa, rebutjaven ahir que el que està passant a Arenys de Munt afecti d'alguna manera la llei de consultes i insistien que «donarà garanties jurídiques» a qualsevol convocatòria que es faci. Recordaven que no està pensada específicament per a un hipotètic referèndum d'autodeterminació, sinó que es podrà consultar els ciutadans sobre «qualsevol cosa que afecti les competències de Catalunya» i que, en tot cas, si es plantegés una consulta sobiranista s'hauria de tenir una certa seguretat que tiraria endavant. El cert és que la normativa no conté un catàleg de matèries subjectes a ser consultades, malgrat que els republicans sempre han mantingut que podria obrir la porta a un referèndum d'autodeterminació i que, en qualsevol cas, és una llei que fomenta «el dret a decidir». Dret a decidir sempre subjecte al permís de Madrid. Des d'ICV-EUiA, han estat els primers a suggerir una possible consulta, però no sobre l'autodeterminació, sinó sobre la llei d'educació de Catalunya, que van rebutjar en alguns punts.

La primera de l'Estat

La llei s'està tramitant amb caràcter d'urgència a la cambra catalana i podria estar aprovada el proper novembre. Es tracta de la primera normativa d'aquestes característiques impulsada a l'Estat, tot i que altres territoris també la preveuen en els seus estatuts. El text faculta l'executiu, el Parlament, els municipis i els ciutadans –vegeu fitxa– a promoure una consulta sobre «qüestions d'especial transcendència política». Totes les vies acaben desembocant al Parlament, que haurà d'autoritzar el referèndum per majoria absoluta. I serà finalment l'Estat el que hi donarà el «sí» o el «no». També regula les consultes d'àmbit municipal, que han de ser sobre temes estrictament locals; en queden excloses les finances municipals. La consulta d'Arenys de Munt, doncs, també quedaria fora d'aquest marc.

ÀMBIT NACIONAL Qui pot demanar una consulta?
El govern de la Generalitat, amb un acord de govern i a iniciativa del president de la Generalitat
El Parlament de Catalunya, mitjançant tres cinquenes parts dels diputats o dos grups parlamentaris
Els municipis de Catalunya, mitjançant un 10% dels municipis que representin com a mínim mig milió d'habitants. La proposta inicial ha de ser de 10 municipi
Els ciutadans de Catalunya, mitjançant el 3% del cens electoral
Validació final
El Parlament haurà d'aprovar per majoria absoluta la petició de consulta
Autorització definitiva
Atenent a l'article 149.1.32 de la Constitució Espanyola, l'Estat té competència exclusiva per a l'autorització de la convocatòria de consultes populars per la via de referèndum


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Rússia

Putin ofereix diàleg a Occident si acaba la “política d’agressió”

Barcelona
Política

Aprovat el projecte de llei per a l’eradicació de l’amiant

Barcelona
Política

TVE haurà de fer una entrevista als candidats del 12-M com la de Sánchez

barcelona
política

Comuns sosté que Junts és “contundent” amb Vox i “dòcil” amb Aliança Catalana

salt
política

El PP diu que vetllarà per la seguretat dels gironins enfront de les ocupacions

girona
Política

Puigdemont canvia de plans i tancarà la campanya presencialment a Elna

barcelona
rússia

Putin inicia el seu cinquè mandat amb més poder que mai

barcelona
política

Mor Joan Rigol, president del Parlament entre el 1999 i el 2003

CAPMANY

La CUP reivindica la creació del Parc Natural de l’Albera

CAPMANY