Montilla culpa els promotors del referèndum d'alimentar la dreta cavernosa

El President defensa el dret de la Falange a manifestar-se, malgrat que no els té «cap simpatia»

A principi de setmana, el conseller Nadal va comparèixer per manifestar que «el govern no té res a dir» sobre le referèndum per la independència de Catalunya convocat a Arenys de Munt per a aquest diumenge. Malgrat aquesta afirmació, que avala el silenci de la majoria de consellers respecte a això, el president de la Generalitat va decidir trencar el silenci ahir i en declaracions a Televisió de Catalunya va assegurar que la consulta «deu ser útil per a qui la convoca» i, sorneguerament, va afegir que «si aquestes consultes es fan per mitjans telemàtics, també ho seran per a les companyies telefòniques». Tanmateix, el President va responsabilitzar els convocants del referèndum d'alimentar «la caverna, que no veu bé el desplegament de l'Estatut ni la millora de l'autogovern de Catalunya». Pel que fa a la manifestació de la Falange va recordar que «fins i tot els fatxes tenen dret a manifestar-se» perquè «és un dret consagrat a la Constitució i a l'Estatut». Montilla va assegurar: «fins i tot els nostres adversaris tenen dret a manifestar-se, tot i que no els tinc cap simpatia», i va voler esmentar el paper «gens agradable» que la Falange ha tingut en la història de l'Estat espanyol. Es va lamentar que «la polèmica ha donat ales a aquest tema», i en la línia en què s'han expressat molts socialistes va dir que «hi ha coses més importants de què preocupar-se».

D'altra banda, els convocants es van presentar en societat ahir a Barcelona, fet que va aprofitar l'alcalde d'Arenys de Munt per afirmar que el poble «serà la capital de Catalunya el dia 13». El poble, a més, està rebent multitud de suports, de col·lectius i particulars. Un dels darrers ha arribat des d'Europa, on els eurodiputats de l'Aliança Lliure Europea han signat un manifest en defensa del referèndum, en considerar que es tracta d'«un avenç en la democratització de la societat».

el contrapunt

El «catalanet»

ANDREU MAS

Entre els polítics socialistes hi ha un cert consens que el mal del país és d'aquells que no volen remor. El catalanet ha de ser una persona moderada –d'una moderació quasi convergent!–, pactista, que manté un compromís amb l'Estat, que és modern i, sobretot, progressista. Això de muntar referèndums dóna munició a l'enemic i és mal vist pels nostres amics, els progres espanyols. Fins i tot, algú ha dit que la consulta d'Arenys és un circ; doncs que sàpiguen que els estan creixent els nans.

Matant mosques a canonades

EFE

El vicepresident català, Josep-Lluís Carod-Rovira, va criticar ahir el govern espanyol per l'obsessió d'impedir la consulta d'Arenys de Munt. Per Carod-Rovira, el govern espanyol «mata mosques a canonades» i es pregunta: «Tan insegurs estan de la seva capacitat per mantenir la integritat territorial que han de recórrer a tota aquesta ridícula exhibició de poder? No els fa por la pregunta. Els fa por la resposta», clou al seu quadern de bitàcola personal a la xarxa (http://www.carod.cat/bloc). El dirigent qualifica la consulta de «modesta gota en un oceà» perquè el futur de Catalunya «no depèn d'Arenys de Munt, ni d'una entitat privada, ni tan sols d'un ajuntament». Carod reivindica el dret a l'autodeterminació, assegurant que «és un dret patrimoni de la tradició política catalana al llarg de la seva història» i es troba ben lluny «de l'essència malaltissament obsessionada amb la integritat territorial de l'Estat, pròpia de la cultura espanyola».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell