Convergència suspèn temporalment de militància Alavedra i Prenafeta

Argumenta que podran demostrar millor la seva «innocència» i aclareix que ho han demanat els dos empresonats

CDC farà efectiva la baixa temporal de Macià Alavedra i Lluís Prenafeta demà, en la reunió del comitè executiu nacional. La mesura és més o menys la mateixa que ha pres el PSC que, també demà, expulsarà del partit Bartomeu Muñoz, Manuel Dobarco i Pascual Vela. Les formes, però, són diferents. Pel que fa a Convergència, el portaveu parlamentari, Oriol Pujol, va justificar la suspensió temporal de militància després que el jutge Baltasar Garzón hagi dictat presó incondicional per a Alavedra i Prenafeta perquè «la seva innocència serà millor defensada» des de fora del partit. Hores després, la formació matisava que havien estat els dos imputats, a través dels seus advocats, els que havien demanat la baixa a petició pròpia.

L'argument és que l'afiliació a CDC els dóna «un alt grat de notorietat» i els perjudica, segons Pujol. Des de dimarts, quan van detenir els afectats per l'operació Pretòria l'estratègia de Convergència ha estat la de desvincular-los de la direcció actual del partit, que encapçala Artur Mas. Pujol va recordar, per enèsima vegada, que Prenafeta fa 19 anys que no ostenta cap càrrec públic i Alavedra 12, i que tampoc no formen part de l'estructura orgànica de Convergència, malgrat que aquest últim participa del consell assessor nacional del partit. «Ni CDC ni CiU no formen part d'aquesta trama, no hi ha cap càrrec electe ni membre de l'executiva», subratllava el portaveu parlamentari amb relació al cas Pretòria, a més de reiterar que les imputacions de Prenafeta i Alavedra se circumscriuen a les «seves activitats privades». Ho feia per contrastar-ho amb el PSC ja que, en espera que demà l'executiva dels socialistes els expulsin i els suspenguin dels càrrecs que ostenten dins del partit, Bartomeu Muñoz, a més de l'alcalde de Santa Coloma, és el primer secretari de la federació del Barcelonès Nord i Manuel Dobarco, a banda de regidor d'Urbanisme, és el primer secretari dels socialistes a Santa Coloma. Pujol aprofitava per demanar als socialistes que aclareixin «si en la trama política que dibuixa la interlocutòria de Garzón la implicació de Muñoz permet pensar que es pot anar més enllà».

Pel que fa a les reaccions a CDC, reconeixia que l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, «no ha entomat gaire bé» el procés.

Tura defensa el PSC

Per la seva part, la consellera de Justícia i membre de l'executiva del PSC, Montserrat Tura, va defensar la rapidesa d'actuació del partit que, divendres, va anunciar que expulsaria Muñoz, Dobarco i Vela. «S'ha d'entendre que no està disposat a permetre que ningú aprofiti el càrrec en benefici propi.»

LES FRASES

ORIOL PUJOL
portaveu ciu parlament
«Tant en Lluís com en Macià entendran que la militància entorpeix profundament la seva capacitat i voluntat de demostrar la seva innocència»
MONTSERRAT TURA
consellera de justícia
«No hi ha possibilitat d'actuació feble davant la corrupció política»
JOAN RIDAO
secretari general d'erc
«No es pot escampar la sensació de fatalisme i abatiment. El sistema democràtic de casa nostra l'integren milers de persones amb vocació de servei públic»
JOAN HERRERA
secretari general d'icv
«La decisió de Garzón dignifica i demostra que no hi ha impunitat. Contrasta amb la mala imatge del senyor Millet dormint a casa seva»
ALÍCIA SÁNCHEZ-CAMACHO
presidenta del pp
«El senyor Montilla no es pot amagar sota la presidència de la Generalitat»

Denuncien el tracte als detinguts

Les veus que consideren que el tracte als detinguts en l'operació Pretòria no va ser correcte es multipliquen. L'exposició dels imputats emmanillats i agafant les bosses de les seves pertinences va rebre crítiques de la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Maria Eugènia Alegret, que la va considerar inèdita. «Aquesta imatge no l'havia vist mai, sincerament. No sé per què s'ha produït, s'hauria de descobrir allà, però em sembla malament», va dir. La consellera de Justícia, Montserrat Tura, també va demanar que es respectin els drets fonamentals de les persones, també la dels detinguts, com el dret a la imatge i el de la dignitat. També des dels partits hi va haver unanimitat en la crítica contra el que ja s'ha batejat com a «passeig» davant dels mitjans. Pel que fa a CiU, el portaveu parlamentari, Oriol Pujol, va considerar que era «innecessari». «Creiem que hi ha hagut un punt d'escarni i que hi ha hagut una vexació pública innecessària», va afegir. Van coincidir-hi amb matisos el PP i ERC.

«Edificant i meravellós»

L'únic que va veure el tracte adequat és el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, que va veure «edificant i meravellós» que se'ls mostrés amb manilles com a «escarni» públic.

Entre l'elogi i la prudència

Les reaccions a la interlocutòria del jutge Garzón ahir van anar des de l'elogi d'ICV-EUiA a la prudència d'ERC. El secretari general dels ecosocialistes, Joan Herrera, considera que la resolució «dignifica» i la va contrastar amb la del cas Millet, «delinqüent confés» i que «ha dormit tranquil·lament a casa seva sense pagar fiança». Pel que fa a Esquerra, el secretari general, Joan Ridao, va desitjar que la justícia actuï amb celeritat i va fer una crida als partits a no acarnissar-se els uns amb els altres, en referència a CiU i el PSC. Des de Tàrrega, va insistir en la necessitat d'impulsar un gran pacte entre partits per donar transparència al seu finançament. I el PP va disparar directament contra José Montilla, a qui Alícia Sánchez-Camacho va reclamar, des de Girona, que «no s'amagui sota la presidència de la Generalitat».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes