Successos

El jutjat no va enviar a la policia l'ordre que prohibia treure del país dues menors

El CGPJ reconeix l'error administratiu que s'ha produït en el cas, que va ser denunciat pel pare, veí de Tarragona

Des del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s'ha enviat una carta al pare de les dues menors, Quico Iborra, en la qual s'admet que part de la greu situació que està vivint ha estat desencadenada per un error administratiu del jutjat de Valls. Així, s'ha resolt una de les incògnites sobre el cas, en què l'home havia sol·licitat al CGPJ que s'esclarís si va ser una equivocació judicial o bé policial la que va fer possible que les seves filles fossin tretes de l'Estat espanyol. Cal recordar que, des del 2008, Iborra havia interposat nombroses denúncies contra la seva exparella amb vista a les sospites que es volia emportar les nenes, de 10 i 12 anys, a viure als EUA. En un dels judicis celebrats sobre aquest assumpte, el jutge va determinar que les bases dels temors de l'afectat no eren suficients i, a més, la progenitora va assegurar que no faria res il·legal i que no marxaria sense una autorització judicial. Per tant, en la sentència es va decretar que les menors continuessin amb la mare, si bé, com a mesura cautelar, el jutjat de Valls va dictar el 7 d'abril del 2009 una interlocutòria que ordenava que els dos passaports de les nenes quedessin en dipòsit judicial. Per la insistència del pare, el 31 de juliol va sortir una altra resolució en què s'acordava que es comuniqués l'ordre a la Polícia Nacional (CNP) per evitar que es fessin duplicats de la documentació.

A instàncies d'Iborra, el CGPJ va estudiar el cas i va requerir un informe sobre el procediment. A partir d'aquí, en la carta es reconeix que el jutjat de primera instància i instrucció número 1 de la capital de l'Alt Camp «va ometre la notificació de la interlocutòria del 31 de juliol del 2009 a la Polícia Nacional». Tot i això, no s'aclareixen els motius pels quals va passar tot plegat, sinó que tan sols es matisa que «la providència es va arxivar a causa d'un error que ja ha estat arreglat» i es conclou que s'ha traslladat la queixa d'Iborra al servei d'inspecció del CGPJ, que és qui té competències sobre la responsabilitat disciplinària dels jutges i els magistrats. Amb tot, el passat 16 de març la mare va anar a fer nova documentació a les menors a la comissaria del CNP de Tarragona i, a la nit, van agafar un avió cap a Houston. Des de llavors, els Mossos d'Esquadra han demanat col·laboració a la Interpol per trobar-les.

La mare no es va personar al jutjat el 12 de maig

Des del jutjat de Tarragona s'havia marcat el 12 de maig com a termini màxim per tal que la mare es personés amb les nenes, si bé la dona no es va presentar i es va suspendre l'exploració psicològica que estava previst realitzar a les menors. Segons el pare, Quico Iborra, la jutgessa va determinar que per aquest fet es podria imputar a la progenitora un delicte de desobediència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.