Punt divers

successos

Judici als Estats Units per la sostracció il·legal de dues menors de Tarragona

Un pare de Tarragona va a un judici a Texas per demostrar que l'exparella va incomplir la llei enduent-se les seves filles

No en té notícies des de fa un any

Una escletxa de llum és la que se li ha obert al veí de Tarragona Quico Iborra, que el març del 2010 va iniciar una croada perquè les seves dues filles retornin a Catalunya, ja que la seva exparella va desobeir una resolució que prohibia de manera taxativa que les nenes sortissin del país i se les va endur a Houston.

Després d'un any i tres mesos d'aquella fulminant desaparició, ara s'ha iniciat un judici als Estats Units per determinar si la mare ha comès un delicte de sostracció de menors i, per tant, si han de retornar aquí. La primera vista es va celebrar el 2 de juny en un jutjat civil del comtat de Montgomery, a Texas, i la següent està assenyalada per dilluns vinent. És per això que, diumenge, Iborra agafarà novament un avió amb aquest destí: “En la sessió inicial només vaig declarar jo i, per falta de temps, es va fixar aquesta nova data. Abans de començar el judici, la meva excompanya va proposar que arribéssim a un acord. Al final no ens vam entendre, ja que va continuar defensant que les nostres filles es quedessin amb ella a Amèrica”. Afegeix, a més, que va refusar el plantejament perquè fa un any li van atorgar la custòdia de les nenes –una decisió contra la qual la mare va recórrer a l'Audiència de Tarragona–.

Tot el periple d'Iborra es remunta al 2008, quan des de llavors i fins al 2010 va interposar una llarga llista de denúncies en tenir “sospites” que es produiria la fugida, malgrat que en la sentència de divorci van pactar una clàusula que recollia que la progenitora no podia treure les menors de l'Estat sense la seva autorització. El 2009, els seus temors es van accentuar, ja que ella li va dir que mantenia una relació amb una persona de Houston i que havia tramitat els passaports de les nenes per instal·lar-se allí. Llavors, va presentar una nova denúncia, si bé es va arxivar perquè el jutge va concloure que “de pensament no es delinqueix”.

Degut a la seva fixació, el juny d'aquell any va tornar a denunciar els mateixos fets i, en aquella ocasió, en la sentència es va establir que les menors seguissin amb la mare, tot i que, com a mesura cautelar, els jutjats de Valls van ordenar que els passaports de les nenes quedessin en dipòsit judicial. Per la insistència del pare, es va emetre una altra interlocutòria en què s'acordava que es comuniqués la resolució anterior a la Policía Nacional per evitar la possibilitat de fer duplicats de la documentació. Els jutjats de Valls, però, no van transmetre la resolució i, el 16 de març del 2010, la progenitora va aconseguir nous passaports a la comissaria del CNP de Tarragona i, a la nit, van agafar un avió rumb a Houston. Iborra va denunciar l'error al Ministeri de Justícia, que ha estat clau perquè s'iniciés el procés judicial als EUA ja que des del govern es va fer una petició de devolució de les menors i l'adjudicació, també allí, d'un lletrat d'ofici per al denunciant.

LA FRASE

Fa un any em van atorgar la custòdia de les nenes: una decisió contra a la qual la seva mare va recórrer
Quico Iborra
veí de tarragona i pare de les dues menors, de 11 i 13 anys

Sanció a l'autora d'un informe psicològic partidista

El Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya ha suspès de la seva feina per a un període no superior a 3 mesos l'autora d'un informe psicològic sobre el pare de les menors. El document va ser sol·licitat per l'exdona, que hi exposa la seva preocupació pels suposats episodis que vivien les filles al domicili patern en assenyalar que l'home “és molt sever”. L'afectat va denunciar la psicòloga per fer acusacions contra ell sense haver-lo vist mai. La resolució del Col·legi li dóna la raó en considerar-se que el text és partidista i que la psicòloga ha comès una falta greu en haver “vulnerat el codi deontològic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.