Successos

successos

tarragona

Tornen a Tarragona les nenes endutes il·legalment als EUA

Una jutgessa de Texas va dictaminar que les menors havien de tornar a Catalunya, on van arribar fa una setmana

Viuen a Tarragona amb el pare, que en té la custòdia des del juliol del 2010

La croada que el veí de Tarragona Quico Iborra va emprendre el març de l'any passat per recuperar les seves dues filles, que la seva exparella es va endur als Estats Units sense el seu consentiment, al final ha tingut un desenllaç que li ha jugat a favor. La titular d'un jutjat civil del comtat de Montgomery, a Texas, va dictaminar el 20 de juny que les menors “van sortir de l'Estat espanyol de manera il·legal”, i que, com a conseqüència, havien de retornar aquí amb ell, que és qui també en va obtenir la custòdia el juliol del 2010. Cal recordar que aquest procés es va incoar a Amèrica quan l'home va denunciar la seva situació al Ministeri de Justícia espanyol, que va decidir intervenir i va formalitzar dues peticions: la devolució de les nenes a Catalunya i l'adjudicació d'un advocat d'ofici als EUA per al denunciant, que aquest mes s'ha hagut de desplaçar dues vegades allí pel judici. En la primera sessió, que va ser el passat dia 2, estava previst que declarés la mare, si bé va preferir guardar silenci per evitar que el que digues pogués ser utilitzat en contra seu en una causa penal que hi ha oberta contra ella al jutjat d'instrucció 4 de Tarragona per un suposat delicte de sostracció de menors.

Com que per falta de temps no es van dur a terme totes les compareixences que hi havia previstes, la jutgessa va assenyalar la continuació del judici 18 dies més tard. Llavors, van donar la seva versió diversos testimonis aportats per la dona: el seu actual marit, un mestre de cadascuna de les seves filles i una psicòloga d'assumptes socials. I, com a últim esglaó, es va procedir a l'interrogatori d'Iborra.

Al final de la vista, la jutgessa va dictar sentència a favor del progenitor, que l'endemà va agafar un avió amb les nenes amb destinació a Tarragona. El pare, per tant, considera que “tot l'esforç ha valgut la pena”: “Ara hem d'intentar integrar-les aquí i que la situació sigui al mínim de traumàtica possible, que de moment no ho està sent. El primer que vaig fer quan vam arribar a casa va ser que es connectessin a l'ordinador per parlar amb la seva mare. No actuaré com ella, ja que no s'ha de limitar la relació en cap de les dues bandes”.

Una cursa d'obstacles per un error judicial

Pel temor que Iborra sentia pel fet que la seva excompanya fugís amb les filles, els jutjats de Valls van ordenar el 2009 que els passaports de les nenes quedessin en dipòsit judicial. Per extremar el control, es va emetre una altra interlocutòria en què s'acordava que es comuniqués la resolució al CNP per evitar que la mare fes duplicats dels documents, però els jutjats no la van enviar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.