el contrapunt

Els panells del «pla Zapatero» costaran 1,2 milions a les comarques gironines

Cada tanca per anunciar l'obra té un cost de construcció i instal·lació d'uns 1.850 euros

La fabricació de cada panell de quatre per tres metres d'alumini o acer galvanitzat i la inscripció digitalitzada que especifica el reglament del fons estatal d'inversió local té un cost de 1.375 euros, mentre que la instal·lació del panell informatiu suposa una despesa afegida de 475 euros més. Aquest és el pressupost d'una empresa de les comarques gironines especialitzada que ja ha començat a rebre les primeres peticions de les promotores i empreses a les quals s'han adjudicat les primeres obres.

Aquesta imports suposaran que 1,2 milions d'euros dels aproximadament 125 milions que l'Estat farà arribar a la demarcació a través d'aquests fons extres es destinaran a les tanques explicatives dels projectes. A la ciutat de Girona la problemàtica pot donar-se per l'impacte que poden provocar fins a 41 panells distribuïts per diverses zones de la ciutat. Per això, l'Ajuntament de Girona ja ha sol·licitat a la Subdelegació la possibilitat que en alguns casos els panells siguin més petits. La Subdelegació a Girona ha tramès les peticions al ministeri i ara està en espera que li donin una resposta sobre les peticions fetes per adaptar les mides d'alguns dels panells dels projectes inclosos dins del pla de Zapatero. La petició de Girona no és gratuïta, ja que des de fa uns mesos ja té grans panells en què s'anuncien les obres del TAV. Uns cartells molt més grans encara que els que preveu el pla Zapatero. En aquest cas els panells fan entre vuit i nou metres de llargada i uns tres d'alt.

El reglament del fons d'inversió local obliga que la tanca es mantingui durant tota l'execució de l'obra i se situï com a mínim a una alçada de dos metres. En els casos en què una obra es desenvolupi en diversos sectors de la ciutat, el reial decret especifica que el rètol s'ha d'instal·lar en el lloc de més importància. Això sí, les empreses especialitzades en la construcció de panells esperen que la inclusió d'aquesta clàusula els suposi una entrada de feina important, sobretot tenint en compte la davallada de projectes provinents de la publicitat comercial.

Els pobles petits

La normativa preveu que els municipis de menys de 200 habitants quedin exempts d'incloure en el projecte el panells i serà la Subdelegació del Govern que li pertoqui la que li faciliti el panell informatiu. De totes maneres, el grup de CiU al Senat va entrar una petició perquè es flexibilitzi la mesura i es permeti fer rètols més petits per abaratir-ne el cost. En l'escrit, la federació nacionalista assenyala que, en alguns casos de municipis amb pocs habitants, l'obligació d'instal·lar els panells «excedeix o redueix absurdament la subvenció atorgada».

Els de la Generalitat han de fer 3 metres, i a la Diputació costen 250 euros

ORIOL MAS

La Generalitat i la Diputació també obliguen a posar rètols informatius sobre les obres que es fan. En tots els casos és el contractista l'encarregat de fer, posar i treure el panell, un tema que ja queda establert en el plec de clàusules. En el cas de la Generalitat, els criteris s'inclouen en el programa d'identificació visual, que regula com han de ser els anuncis. Han de fer 3 metres d'ample i 3 de llarg, però en casos d'obres rurals o d'espais reduïts poden fer la meitat, 1,5×1,5 metres. Els casos de carreteres o escoles són els més habituals. Han de tenir el fons groc, a la part superior hi ha d'haver un requadre en vermell on s'identifiqui «Generalitat de Catalunya», i a sota d'això, la descripció de l'obra. A baix, el logotip d'altres administracions o organismes que col·laborin en el projecte, i el lema «Gràcies per la seva col·laboració». Pel que fa a la Diputació, fan 1,60×1,60 metres, i cada cartell costa 250 euros. A vegades el contractista ja en té, i els repinta per estalviar-se'ls. Han de ser amb el fons vermell i blanc, i hi ha de constar el nom del projecte, l'empresa adjudicatària, el nom del director de l'obra, el termini d'execució i el logotip de la Diputació, amb la inscripció «Estem millorant les nostres comarques».

Petits grans detalls

Em comentaven ahir que els periodistes sempre agafem el rave per les fulles. Que si es fa una obra és normal que s'hi posi un panell indicatiu. I potser és cert. És un detall. A 1.300, 1.400 o 1.500 euros per panell, a les comarques gironines estem parlant d'un detall d'1,2 milions. I a l'Estat, amb 30.907 projectes aprovats, el «detall» en panells s'enfilarà fins a prop dels 50 milions d'euros. Fa gràcia. I en fa més quan t'expliquen que a determinats municipis el cost del panell acabarà essent superior al de l'obra. A les comarques gironines no n'he sabut trobar cap, però a l'Ajuntament de Benimarfull, a Alacant, l'Estat els ha aprovat un projecte per substituir els fanals d'alguns carrers pel qual rebran 1.995 euros. I, és clar, si volen complir la llei se n'hauran de gastar més mil en el panell. No seré pas jo qui ho critiqui. Perquè les empreses dedicades a fer panells estan encantades. «A nosaltres ens han salvat l'any», deien uns ahir. Si el panell és per això, per ajudar aquestes empreses, ja m'està bé. Però posats a fer, que refacin el decret i, a banda d'obligar a posar un panell, que obliguin les empreses adjudicatàries a fer publicitat d'aquestes obres als mitjans de comunicació. En concret, a la premsa escrita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.