Tortosa vol reaprofitar l'aigua de les piscines, de la depuradora i de la pluja

L'EMSP encarrega un projecte d'estalvi municipal a la Casa de l'Aigua i un altre pla tècnic a una empresa d'enginyeria

La tècnica responsable de la Casa de l'Aigua, Elisabet Bonfill, va detallar que un dels projectes que impulsa la seu tortosina de la Fundació Nova Cultura de l'Aigua és la redacció d'un estudi tècnic que servirà per posar al dia el pla director d'abastament d'aigua, aprovat el 2004. Per fer-ho, s'ha contractat l'empresa Albacar Enginyer i el tècnic Josep Maria Franquet, que precisament va presidir l'EMSP durant el govern anterior. Segons Bonfill, estan revisant el pla director i estudiant el reaprofitament de l'aigua de la depuradora i la possibilitat d'incorporar a la xarxa noves captacions. És el cas d'un pou inactiu de la zona de la Simpàtica o l'aigua de pluja. També pretenen reaprofitar l'aigua de les piscines municipals, i la Casa de l'Aigua i l'enginyeria estan en contacte permanent per saber quines són les seues propostes, i quines són viables des del punt de vista tècnic.

Bonfill també va avançar que ja han rebut els primers resultats de l'auditoria sobre consum d'aigua en edificis municipals, que la Casa de l'Aigua ha derivat a Ecologistes en Acció. A Tortosa ciutat s'estan estudiant l'ajuntament, el pavelló firal de Remolins, el pavelló de Ferreries, el mercat municipal i els CEIP Ferreries i La Mercè. Pel que fa als pobles, a Vinallop s'han auditat les escoles; a Campredó, l'edifici de la pedania, i als Reguers, Bítem i l'EMD de Jesús, els camps de futbol.

D'altra banda, Bonfill va assenyalar que ja han començat a fer l'enquesta ciutadana que servirà per copsar quina és la percepció dels veïns de Tortosa i dels pobles del municipi sobre l'aigua que consumeixen, l'aplicació de mesures d'estalvi i l'establiment d'un nou sistema tarifari. La tècnica de la Casa de l'Aigua va afegir que han contractat dues persones que faran un total de 200 enquestes arreu del municipi. En total, són 40 preguntes sobre l'ús i la gestió de l'aigua, que després serviran per crear grups de treball i decidir si Tortosa redacta una ordenança per fomentar l'estalvi d'aigua. En aquesta mateixa línia, Bonfill va explicar que també estan preparant un cicle de xerrades destinades principalment a entitats i associacions de veïns, que també han de servir per donar a conèixer les activitats de la Casa de l'Aigua. De fet, l'objectiu dels nous responsables de la Casa de l'Aigua (a més de Bonfill també s'hi ha incorporat Guillem Argelich) és convertir l'antiga estació del Carrilet en una biblioteca i un centre de documentació sobre temes d'aigua i medi ambient, així com en un casal obert a les entitats del municipi.

Concurs de logotips

GUSTAU MORENO

La Casa de l'Aigua de Tortosa farà divendres l'entrega dels premis del concurs de logotips que havien convocat per elegir l'emblema del projecte d'estalvi d'aigua al municipi. El concurs de logotips forma part de la primera fase del projecte d'estalvi d'aigua, amb l'objectiu de fomentar la participació ciutadana i donar a conèixer tant la Casa de l'Aigua, instal·lada a l'antiga estació del Carrilet, com la campanya. Elisabet Bonfill va explicar que s'han presentat un total de 15 propostes, i que finalment n'han seleccionat vuit. A través d'unbloc a internet, la Casa de l'Aigua ha organitzat una votació popular per triar el millor logo i implicar els ciutadans en el projecte. La votació es va tancar diumenge i ara un jurat especialitzat, format per dissenyadors professionals, haurà de decidir quin és el logo guanyador, a partir de les tres propostes més votades pel públic. El veredicte i l'entrega de premis es farà divendres, a partir de les set del vespre.

Ciutats estalviadores

GUSTAU MORENO

L'Ajuntament i la Casa de l'Aigua de Tortosa ja han tancat el programa de les primeres jornades sobre ciutats estalviadores, que tindran lloc a la Cambra de Comerç els dies 26, 27 i 28 de març. La tècnica Elisabet Bonfill va explicar que les jornades estan obertes a tots els ciutadans, però que sobretot estan adreçades al personal tècnic de medi ambient dels ajuntaments, així com als tècnics i responsables de consorcis i empreses que gestionen l'aigua dels municipis. «Tortosa ha de ser un referent en l'estalvi d'aigua, i volem donar eines de gestió a altres ajuntaments», va explicar Bonfill. A més, les jornades tindran un apartat més lúdic, amb una excursió popular al barranc de la Caramella, que coordinarà l'entitat Gubiana dels Ports. En la sortida es visitaran les basses que servien per portar aigua de qualitat a Tortosa durant els segles XIX i XX.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’oposició força un ple per tractar les suposades irregularitats d’un regidor

lloret de mar

Portbou suspèn el pagament de factures a Endesa després d’un tall elèctric al municipi

PORTBOU

Segellen l’acord per als nous accessos al Campus de Salut

girona
Medi ambient

La Paeria apostarà per aplicar la ZBE en un 10% del sòl urbà residencial en una fase inicial

Lleida
educació

El personal d’atenció educativa fa vaga per demanar la reclassificació professional

barcelona

Es comença el tractament contra els mosquits a 3.000 embornals

figueres

La Diputació destinarà 10 milions als consells comarcals fins el 2027

BARCELONA
societat

La URV estudia amb les colles com adaptar les diades castelleres al canvi climàtic

Tarragona

Mataró repensa el projecte ReNatura amb les aportacions dels veïns

mataró