Alfara, l'Ametlla i Riba-roja, els pobles ebrencs on més aigua es gasta a casa

Ecologistes en Acció adverteix que els consums domèstics són més alts amb un urbanisme dispers

Després del registre elevat d'Alfara, també destaquen els casos de l'Ametlla de Mar (270 litres per persona i dia) i Riba-roja d'Ebre (220 litres), així com les dades d'Horta de Sant Joan (190) i l'Ampolla (180). Amb tot, la coordinadora d'Aigua d'Ecologistes en Acció, Elisenda Forés, va matisar ahir que van fer l'estudi a partir de les dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de l'any 2004. Un any abans, es calculava que cada català consumia 183 litres diaris. «Són dades anteriors a l'última sequera, i és possible que els consums domèstics també s'hagin reduït», va precisar. Forés també va recordar que a l'Ampolla ja han posat fil a l'agulla, ja que és un dels municipis ebrencs amb què Ecologistes en Acció ha col·laborat amb campanyes per fomentar l'estalvi d'aigua.

En l'actualitat, els càlculs del consum domèstic d'aigua a Catalunya són que en un pis d'un bloc d'habitatges es consumeixen uns 120 litres per persona i dia. La xifra puja fins als 160 litres en els habitatges amb jardins i piscina comunitàries. Però els registres encara són més elevats en les cases unifamiliars amb jardí i piscina, en què el consum domèstic puja fins als 207 litres per persona i dia. Així, la coordinadora d'Aigua d'Ecologistes en Acció va remarcar que altres factors que influeixen en un consum domèstic més gran són la mida i l'antiguitat dels habitatges, ja que en les cases més velles acostuma a haver-hi més fuites. «El tipus d'ocupació que es fa de les cases també hi influeix força, ja que els consums d'aigua en les segones residències també és sempre més elevat», va explicar Forés. «Durant els caps de setmana i les vacances la gent es relaxa en tots els aspectes, i també pel que fa a l'estalvi d'aigua», va assenyalar. «Es pensen que com que ja paguen el rebut de l'aigua tot l'any, no passa res si durant l'estiu en gasten més», va concloure Forés.

Per la portaveu ecologista, la correcta planificació urbanística és fonamental per evitar consums domèstics abusius. Així, es consumeix més aigua a les urbanitzacions del litoral, però també als pobles amb un urbanisme dispers i en els municipis amb barris d'eixample basats en cases unifamiliars, que molt sovint tenen jardí i piscina. És així com Forés interpreta els registres tan elevats de poblacions com Alfara de Carles, com a conseqüència de la gran quantitat de xalets i cases disseminades de la zona dels Ports, moltes de les quals no tenen comptador. En el costat oposat, destaca el cas de Sant Carles de la Ràpita, població turística i del litoral, amb el mateix registre que Gandesa o Tivenys (130 litres).

CONSUMS DOMÈSTICS

Alfara de Carles
280 litres persona / dia
L'Ametlla de Mar
270 litres persona / dia
Riba-roja d'Ebre
220 litres persona / dia
Horta de Sant Joan
190 litres persona / dia
L'Ampolla,
180 litres persona / dia
Móra d'Ebre, Vinebre, Vilalba dels Arcs
160-170 litres
Alcanar, Deltebre, Móra la Nova, El Perelló
140 litres persona / dia
La Sénia
150 litres persona / dia
Benissanet, Sant Carles de la Ràpita, Santa Bàrbara, Tivenys, la Galera, Gandesa, Garcia,
130 litres persona / dia
Amposta, Tortosa, Camarles, Freginals, Mas de Barberans, Rasquera, Sant Jaume d'Enveja, la Torre de l'Espanyol
120 litres persona / dia
Arnes, Batea, l'Aldea i Godall, la Palma, Prat de Comte, Roquetes, Ulldecona
110 litres persona / dia
Bot, Masdenverge, Miravet, Pinell, Tivissa, Ascó, Benifallet, Caseres, Ginestar
90-100 litres persona / dia
Mitjana total a les Terres de l'Ebre
133 litres persona / dia

Fer campanyes d'estalvi

GUSTAU MORENO

Elisenda Forés ha participat en les I Jornades Estalviadores que ha organitzat la Casa de l'Aigua de Tortosa. Actualment, Ecologistes en Acció col·labora amb l'Ajuntament de Tortosa i amb el Consell Comarcal del Baix Ebre en la realització d'auditories de consum d'aigua en edificis municipals i en la preparació de diverses campanyes d'estalvi i de conscienciació ciutadana. Forés va remarcar que és clau que les administracions prediquin amb l'exemple, abans d'iniciar qualsevol tipus de campanya adreçada als ciutadans. Les auditories, el control dels consums i les accions demostratives són, per tant, una part important de les campanyes.

Premi a la PDE

GUSTAU MORENO
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) va rebre dijous al vespre el premi Micro Obert 2008, que atorga la demarcació ebrenca del Col·legi de Periodistes. El guardó reconeix l'accessibilitat del col·lectiu a l'hora de fer la informació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Col·legi de Metges distingeix Miquel Carreras, Josep Lloveras i el Bernat Jaume

GIRONA

Tensió i cops de porra a la seu de Ciutat Vella durant la protesta pel desallotjament de La Tancada

Barcelona
Sant Joan les Fonts

Adhesió a l’entitat que promou lla municipalització de l’aigua

Sant Joan les Fonts
societat

Protesta davant la Monumental de Barcelona contra la festa pel Dia Internacional de la Tauromàquia

Barcelona
societat

La subvenció per pagar el 75% de l’enllumenat nadalenc del comerç barceloní costarà 1,4 milions d’euros

Barcelona
unió europea

Cop judicial europeu a les famílies monoparentals

barcelona
Educació

Concentració a l’institut Duc de Montblanc contra la “imatge falsa” donada del centre

Rubí
societat

El jutjat reconeix a una lesbiana la maternitat d’un fill que va tenir la seva exparella amb reproducció assistida

Lleida
MEDI AMBIENT

El 85% dels incendis als boscos són fruit de l’activitat humana

barcelona