Medi ambient

La bioenginyeria ajudarà Tortosa a mirar cap al riu

L'Ajuntament millora l'espai fluvial entre el pont de l'Estat i l'antic pont del tren, amb plantes autòctones que frenaran la forta erosió del marge esquerre

També es cobriran els emissors de les aigües pluvials

És una operació de bioenginyeria, amb plantes autòctones que resistiran les riuades i que ajudaran a frenar la forta erosió que hi ha al marge esquerre de l'Ebre, entre el pont de l'Estat i l'antic pont del tren. Amb aquestes paraules va definir ahir el director del projecte, Albert Sorolla, la millora ambiental i paisatgística de la part més degradada del riu al seu pas per Tortosa. L'empresa Urbaser, la mateixa que va fer la renovació integral del parc municipal Teodor González, s'encarrega dels treballs de sanejament, consolidació i revegetació, que van arrencar fa tres setmanes amb un cost de 103.157 euros.

Per garantir l'èxit de l'actuació, els responsables de l'obra han seleccionat una desena de plantes i arbustos de la conca de l'Ebre, espècies acostumades als cabals variables del riu. “Volem fer treballar les plantes, amb vegetació madura que pugui resistir les riuades”, va dir Sorolla, que va destacar que serà una de les primeres regeneracions fluvials en què es faran servir plantes de la zona. De fet, les plantes provenen del viver d'una empresa del Delta i s'han elegit les espècies més resistents: la boga o bova de fulla estreta, el lliri groc, el canyís o senill, el càrex pèndul, el salze, el càrex distant, el tamariu i la bova borda o espargani.

Però a més de millorar l'aspecte del riu a Tortosa, les plantes tenen la missió de frenar l'erosió del marge esquerre, un problema que amb el temps podria provocar l'esllavissament del passeig de l'avinguda de Felip Pedrell. “Durant l'últim any s'han perdut uns 100 metres cúbics de sòl, i amb aquest projecte també volem solucionar un problema geotècnic, ja que haver de reparar el passeig seria molt més car en el futur”, va valorar Sorolla. Segons el director del projecte, les arrels de les plantes faran d'escullera i de mur de contenció, tot i que també hi haurà una base de pedres embolcallades en malles de polipropilè i tanques biodegradables fetes amb fusta de castanyer i altres branques. De fet, els treballs també obliguen a posar més de 800 metres cúbics de terra per reduir els pendents dels talussos, i facilitar-ne la revegetació.

Una actuació ‘tova'

“Hem volgut fer una actuació tova, funcional, correcta des del punt de vista mediambiental i respectuosa amb el riu”, va destacar el regidor de Medi Ambient, Valentí Marín, que ahir va visitar les obres. L'actuació s'està fent en un tram de 460 metres, dividits en tres grans trams. En el primer, entre el pont de l'Estat i la porta lateral del mercat, es crearà una línia de vegetació a la base del mur. Al segon, fins a l'antic mercat del peix, s'instal·laran herbassars al marge i es plantaran salzes i tamarius a les platjoles. Finalment, s'arranjarà tot el talús fins arribar a la cota de carrer. Segons Marín, les obres es faran en tres mesos, “si el règim del riu ho permet”, ja que les riuades podrien condicionar el calendari dels treballs. De fet, per avui mateix hi ha previst un desembassament controlat a l'Ebre de fins a 1.450 metres cúbics per segon, que servirà per regenerar el meandre de Flix i netejar les algues.

LA XIFRA

103.157
euros
és el pressupost del projecte, que es finança amb càrrec al fons estatal per al treball i la sostenibilitat local.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA