Medi ambient

Tortosa deixa envellir el passeig de Ribera

Enllestit a principis del 2004 però mai inaugurat, el parc fluvial s'està degradant a causa de l'erosió natural, els actes vandàlics i la falta de manteniment

L'Estat hi va invertir 1,9 milions

Mentre Tortosa regenera el marge esquerre entre el pont de l'Estat i el pont del tren, la cosa és molt diferent a pocs metres. El passeig de Ribera, construït durant l'any 2003 al barri del Temple, s'està degradant a causa de l'erosió natural, els actes vandàlics i la falta de manteniment. En realitat, el passeig de Ribera és un parc fluvial amb uns 12.000 metres quadrats, que configura una zona de trànsit entre la zona de Vora Parc i el riu. Havia de ser el nou pulmó verd de Tortosa i l'enèsim acte de reconciliació de la ciutat amb el riu. Però en el seu primer tram, a l'altura de l'embarcador del Club de Rem, el paviment de terra del passeig s'ha convertit en una zona de pàrquing consentit per l'Ajuntament, tot i que a l'entrada hi ha un senyal que indica que està prohibit circular-hi amb vehicles. De fet, una empresa de distribució de gas butà utilitza aquest aparcament per estacionar-hi un camió, amb l'objectiu de servir les bombones directament als seus clients, que les canvien per les buides i s'emporten les noves al maleter del cotxe.

Just al costat hi ha una zona amb jocs infantils, amb el paviment molt erosionat per la pluja, restes de vegetació i brossa. En un dels gronxadors hi falta el seient de plàstic i les cadenes estan lligades, amb un nus impossible de desfer. A pocs metres també hi ha un tobogan amb alguns elements trencats i nombroses pintades i grafits, que ofereix una imatge deplorable. De la mateixa manera, també hi ha inscripcions de tot tipus a les pèrgoles de fusta que hi ha al llarg del passeig. A banda, falta algun tram de barana en les passarel·les de fusta que serpentegen pels talussos i que s'endinsen al riu. De fet, és al voltant d'aquestes passarel·les on s'observa millor la degradació dels terrenys. Així, gairebé al final del passeig de Ribera, l'Ajuntament hi ha instal·lat tanques de protecció per evitar que algú puga caure en un canyissar on va haver-hi un esllavissament. Els que millor han resistit el pas del temps i la falta de manteniment han estat el bosc de ribera i les llacunes artificials, tot i que l'aigua es veu molt tèrbola, bruta. En canvi, la forta riuada de l'abril del 2007 va trencar els embarcadors del passeig de Ribera, que ja no es van reconstruir. Amb un cost final de gairebé 2 milions, el passeig de Ribera va tenir un naixement difícil per la polèmica entre l'Ajuntament i el Consorci per a la Protecció Integral del Delta (PIDE). L'ens que havia de gestionar les contraprestacions del transvasament de l'Ebre es va atribuir a la realització del passeig, i l'exregidor del PP, Joaquim Fabra, que dirigia el consorci, va acusar l'exalcalde Joan Sabaté d'haver entorpit el projecte. Enllestit a finals de gener del 2004, el passeig de Ribera no va arribar a inaugurar-se oficialment, i l'Estat es va limitar a cedir la seua gestió i el manteniment al consistori. De fet, el maig d'aquell any el passeig de Ribera ja presentava els primers problemes de manteniment i de neteja, algun deteriorament en el mobiliari urbà i una gespa morta.

LA XIFRA

1,9
milions d'euros
va invertir l'Estat en les obres del passeig de Ribera, enllestides el 2004, però mai inaugurades.

LA DATA

03.04.07
Una riuada
de 2.000 metres cúbics per segon s'emporta els embarcadors fixos del passeig, que ja no es reposen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA