Medi ambient

Uns 1.700 litres d'hidrocarburs i cru, abocats al mar cada dia

L'accident d'un remolcador dins del port provoca el quart vessament en tres mesos

És el primer amb què Repsol no té res a veure, però el reguitzell de casos la manté en el punt de mira

Continua sense fre el degoteig de vessaments de fuel al litoral tarragoní. La situació hauria esdevingut ahir escandalosa si no fos perquè el quart vessament en tres mesos es va produir no pas per una fallada en alguna de les instal·lacions de Repsol, protagonista en els altres tres episodis, sinó per l'accident d'un vaixell. El resultat, però, tenint en compte que el remolcador va abocar tot el seu combustible al mar, dins de l'àmbit del port de Tarragona, va ser el mateix de sempre: un altre cas de contaminació marina.

El pitjor, per tant, és que amb els 7.000 litres de gasoil que en el pitjor dels casos es van vessar ahir, ja serien prop de 160.000 els litres de cru, fuel o hidrocarburs que han anat a parar al mar de la costa tarragonina en els darrers 90 dies, és a dir, més de 1.700 litres diaris, agafant com a referència valors mitjans, entre el mínim i el màxim calculats per Capitania Marítima en cada succés. Amb el d'ahir, serien 15 els vessaments més significatius al mar –o en algun cas al riu Francolí– que s'han enregistrat durant l'última dècada.

Ahir, l'incident es va produir a un quart de deu del matí, quan un remolcador amb bandera de les illes Maurici que estava participant en els treballs d'ampliació del moll de la Química va xocar de manera accidental contra una canonada. Com a conseqüència de la topada, es va obrir un orifici de 30 per 30 centímetres al buc del vaixell. El forat va coincidir amb un tanc de dièsel de 7 metres cúbics de capacitat, per on es va escapar tot el producte al mar.

Segons va assegurar el patró de l'embarcació, el dipòsit no estava ple i, per tant, s'haurien abocat menys de 7.000 litres de gasoil. Tot i tractar-se d'una quantitat en principi menor en comparació als dos darrers vessaments que han tingut lloc aquest hivern, es va activar immediatament el pla de contingències del port de Tarragona, així com també el de Capitania Marítima del Ministeri de Foment. En les tasques de recollida del producte hi van prendre part els vaixells Guardamar Polimia i el Salvamar Diphda, tres embarcacions tipus Pelikan de l'empresa Ecolmare, així com dues més de la companyia Boteros. Des de la Subdelegació del Govern es va informar a darrera hora que pràcticament no quedaven restes de la taca, que en cap moment hauria sortit del perímetre del port.

Diluïda, però vigilada

Amb tot, les embarcacions Pelikan havien de quedar-se treballant a la zona, delimitada amb una barrera, durant tota la nit. A la tarda, ja s'havia aconseguit treure el remolcador afectat de l'aigua per arreglar-ne els desperfectes i determinar amb exactitud la quantitat vessada.

Si bé diverses fonts van diferenciar el signe de l'accident d'ahir dels vinculats a l'activitat de Repsol, resulta inevitable que aquest quart abocament mantingui el gegant petrolier en el punt de mira dels seus principals detractors. De fet, ahir en un primer moment es va especular que la taca podia procedir de la refineria Asesa, participada per Repsol. I Ecologistes en Acció va emetre un comunicat en què s'alinea amb Greenpeace per exigir a l'Estat que no permeti a Repsol l'explotació dels dos nous jaciments de davant del Delta, on es va produir tant el vessament del 22 de desembre com els dos del 2009 durant els sondejos.

157.500
litres
contaminants s'haurien abocat al mar, amb un càlcul mitjà, en tres mesos.
15
vessaments
significatius s'han enregistrat si més no en l'última dècada.

LES XIFRES

7.000
litres
de gasoil cabien en el dipòsit foradat del remolcador accidentat ahir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
crònica

Des de la perifèria de les flors

opinió

Del Bulevard Rosa al conill blanc

Societat

Dormiran a la plaça de la Vila per exigir sostre a Badalona

Badalona
religió

Joan Torra, nou rector de l’Ateneu Sant Pacià

Barcelona
societat

L’Estat destina 700.000 euros a reparar els danys del temporal al litoral gironí

GIRONA
societat

Minut de silenci a Vic per rebutjar la mort d’una veïna presumptament a mans de la seva parella

Vic

Creix un 11,8% les persones grans de la Garrotxa que reben ajuda per falta d’autonomia

olot
societat

Vuit detinguts a l’Hospitalet d’una banda que robava coure a empreses

hospitalet de llobregat
EL CONSISTORI

Els comuns denuncien que per sanejar la depuradora de Mataró es paga quatre cops més cara l’electricitat

mataró