Medi ambient

tribunals

Fiscalia vol un jutjat específic de medi ambient a Tarragona

Es reclamen jutges experts en la matèria que siguin més sensibles amb la importància de desencallar els assumptes amb celeritat

S'obriran diligències pel darrer vessament de Repsol ocorregut al port

La cadena de vessaments contaminants que s'han produït en els tres últims mesos a les costes tarragonines han reactivat el debat sobre la lentitud de la justícia a l'hora de depurar responsabilitats i, també, han fet recordar el llistat dels episodis precedents que de moment tampoc han estat resolts i que reforcen la sensació d'impunitat. I és que, tot i que en els darrers deu anys no s'ha arxivat cap dels expedients, existeix la contrapartida que encara no s'ha dictat una sentència que hagi permès tancar definitivament algun d'aquests assumptes. D'aquest col·lapse, n'és totalment conscient el fiscal de Medi Ambient de Tarragona, Ignacio Monreal, qui ja va proposar en la memòria de la fiscalia de l'any passat que es creï un jutjat específic de la matèria. Aquesta sol·licitud la veu de bon ull el fiscal en cap de l'Audiència, Xavier Jou, que ahir va manifestar que cada vegada hi ha més tendència a l'especialització: “Així com s'han posat en marxa els jutjats mercantils o els de violència de gènere, a la demarcació estaria justificat que hi hagués jutges entesos en delictes ecològics. Quan un fet arriba a la fiscalia de Medi Ambient, el fiscal té sis mesos per tancar les diligències d'investigació i decidir si arxiva el cas o el denuncia i l'envia al jutjat. Aquesta primera part sol funcionar, però quan l'assumpte entra al jutjat és quan s'acostuma a encallar”.

El president de l'entitat ecologista Mediterrània i de la Coordinadora d'Entitats, Ángel Juárez, es va reunir ahir amb Monreal, al qual va aprofitar precisament per reclamar-li més celeritat en la justícia. “En els darrers deu anys, s'han viscut una quinzena d'abocaments al litoral tarragoní. D'aquests casos, quatre causes judicials es mantenen obertes i tres les està investigant el fiscal”. A aquests tres casos, se n'hi sumarà d'aquí a poc un quart, ja que Monreal obrirà diligències pel vessament del dia 9 de gener al pantalà de Repsol al port de Tarragona.

LA FRASE

Es tendeix a l'especialització, com als jutjats mercantils o els de violència de gènere
r
Xavier Jou
fiscal en cap de l'audiència de Tarragona

Reunió de Repsol i els pescadors

Un representant de Repsol es va reunir ahir amb el patró major de la Confraria de Pescadors, Esteve Ortiz, per intentar tranquil·litzar la flota pesquera després dels darrers abocaments. La trobada es va fer a petició del mateix Ortiz, que s'havia queixat de falta d'informació, i va transcórrer en “un clima cordial”, segons un portaveu de la companyia petrolífera.

D'altra banda, dilluns que ve al matí és prevista a l'Autoritat Portuària de Tarragona la reunió entre el president de Repsol, Antoni Brufau, i els batlles de Tarragona, Vila-seca, Salou i Cambrils, entre d'altres autoritats. La portaveu del govern a la ciutat, Begoña Floría, ja va subratllar ahir que en la trobada l'alcalde demanarà “garanties que els ajustos empresarials no afecten la seguretat ni la minimització dels riscos”. El PP, paral·lelament, va anunciar que el diputat tarragoní al Congrés Francesc Ricomà presentarà una bateria de preguntes sobre els últims vessaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona