Medi ambient

medi ambient

Mataró estrena l'edifici que subministrarà refrigeració

La instal·lació ja dóna servei a tres clients: Tecnocampus, el Centre de Negocis del Rengle i una residència d'avis

Baron destaca la capacitat del món local per ser també productors d'energia

L'empresa Mataró Energia Sostenible (Messa) va inaugurar ahir la seu central, situada a tocar de l'N-II, però també les instal·lacions que serviran per subministrar aigua freda, a través del Tub Verd, per a la climatització d'edificis. De moment, les canonades només arriben a la zona del Rengle, on l'empresa ja té tres clients: el parc tecnològic Tecnocampus, el Centre de Negocis del Rengle, que ha construït la societat Pumsa, i una residència d'avis.

L'alcalde, Joan Antoni Baron (PSC), va destacar durant la inauguració que aquesta nova “fàbrica del segle XXI”, que ha suposat una inversió de més d'un milió d'euros, forma part de l'aposta de la ciutat per l'economia verda i el compromís en la lluita contra el canvi climàtic. De fet, Baron va recordar que la instal·lació s'alimenta de l'energia sobrant d'infraestructures ambientals com ara la depuradora d'aigües residuals, i que aviat també ho farà de la planta incineradora. “Amb aquest edifici, l'Ajuntament ha fet un pas endavant i demostra que des del món local podem tenir capacitats per desenvolupar i produir energia”, va afegir-hi. Durant l'acte, Pedro Prieto, de l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi d'Energia, va destacar que el projecte, a més, s'anticipa a dues directives europees: la d'eficiència energètica i la que regula l'ús final de l'energia.

Per la seva banda, la presidenta de Messa i regidora de Medi Ambient, Quitèria Guirao (ICV-EUiA), va recordar que aquesta xarxa de distribució va néixer fa deu anys i que, si bé inicialment es va utilitzar per escalfar l'aigua domèstica, ara amb aquest edifici i tota la nova maquinària també s'usarà per fer anar, per exemple, l'aire condicionat. “A causa de la substitució per part dels clients del consum de combustibles fòssils, aquest sistema és una solució energètica que respecta el medi ambient i minimitza les emissions de gasos d'efecte hivernacle”, va subratllar.

La instal·lació, així com el sistema de canonades instal·lat, podrà subministrar en un futur fins a 26 milions de kWh en forma d'aigua freda a 5 i 6 graus, un cop estiguin en funcionament les vuit màquines que s'encarreguen de refrigerar. Actualment ja n'hi ha dues que treballen, de manera que el subministrament és ara d'un 25%.

LA XIFRA

26
milions de kWh és el que es podrà subministrar quan l'edifici estigui a ple rendiment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.