Medi ambient

Mataró cedeix el control de la seva energia sostenible

Gas Natural compra el 51% de les accions de l'empresa municipal que gestiona el Tub Verd des del 2003

El govern defensa que és l'única resposta per garantir la viabilitat del projecte

La multinacional catalana Gas Natural Fenosa ha oficialitzat la compra per 4 milions d'euros del 51% de les accions de la fins ara empresa pública Mataró Energia Sostenible (MESSA) que gestiona l'energia sostenible generada en el projecte conegut com a Tub Verd. L'operació arriba després d'un any en què el govern de CiU, amb l'únic suport del PSC, va aprovar per ple posar a la venda aquest paquet d'accions per trobar un soci privat que li permetés aturar en sec les pèrdues econòmiques que acumulava el projecte i que havia d'assumir la companyia municipal Aigües de Mataró (AMSA), fins ara màxima accionista. L'entrada de capital privat permet, segons el govern, no només mantenir viva una iniciativa pionera que va engegar Mataró el 2003, sinó rendibilitzar-la i ampliar-la amb altres propostes “que compaginen diferents fonts energètiques, sostenibles i eficients, que contribueixin a millorar la qualitat mediambiental dels entorns urbans”. En aquest sentit, el president de MESSA i AMSA i regidor de Promoció Econòmica, Miquel Rey (CiU), destaca que l'operació tancada amb Gas Natural “no només garanteix la solvència i el desenvolupament del Tub Verd, sinó que a més assegura la viabilitat de l'empresa i estalvia diners a la ciutat, prop d'un milió d'euros a l'any”. L'Ajuntament mantindrà la vicepresidència de l'empresa i les decisions hauran de comptar amb dues terceres parts de la junta d'accionistes. Des d'ICV-EUiA es rebutja la venda d'accions a l'empresa privada i s'acusa el govern de la ciutat d'aplicar “un capitalisme d'amiguets de CiU, que posa en mans privades una empresa pública que fins ara era propietat dels mataronins i mataronines”. Pels ecosocialistes, MESSA no és una empresa inviable econòmicament “perquè si fos així, Gas Natural no la compraria i la multinacional vol fer-hi negoci”.

El sistema d'energia sostenible Tub Verd subministra actualment 15 GW/h de calor i 2,3 GW/h de fred a prop d'un centenar de clients. Permet aprofitar l'energia sobrant d'infraestructures ambientals existents de la ciutat, com la depuradora d'aigües residuals i el tractament de residus sòlids urbans. L'energia generada subministra calor a equipaments municipals, com l'hospital, la piscina municipal, escoles i poliesportius, i calor i fred als barris d'El Sorrall i El Rengle.

LA XIFRA

100
clients
a Mataró tenen el sistema d'energia sostenible Tub Verd impulsat per l'Ajuntament l'any 2003.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i serveis

La parada de Glòries del tramvia es posarà en servei el 9 de maig

Barcelona
estats units

Mor un segon denunciant de Boeing que havia alertat sobre problemes de qualitat

barcelona
PERPINYÀ

L’EsCat rep sis projectes per optar a ajudes de 2,2 milions d’euros

PERPINYÀ
SOCIETAT

Engeguen un dispositiu de vigilància per combatre el top manta a Cambrils

Cambrils
judicial

Comença el judici a l’acusat de matar un home per segrestar una dona i violar-la

cALONGE
societat

La Creu Roja va atendre unes 400.000 persones a Catalunya el 2023

Barcelona
infraestructures

Acabada la reparació de les rampes d’accés al passallís de l’Onyar

girona

La Setmana Cultural de la UPC ofereix quaranta activitats

TERRASSA

Instal·len 52 caixes niu per potenciar la reintroducció del xoriguer petit

MOLLET DE PERALADA