Medi ambient

Les obres de restauració del Pont del Diable, en punt mort

Les posicions enfrontades entre l'Ajuntament de Tarragona i l'empresa responsable respecte als treballs han provocat l'aturada de l'obra de manera indefinida

El monument continua tancat al públic

Fa més d'un mes que en la bastida que cobreix el Pont del Diable no hi treballa ningú. Les obres de restauració del monument romà, que duia a terme l'empresa Métodos y Estudios de la Restauración, estan aturades sense que s'hagi fixat una data perquè es reprenguin. El conflicte es troba en el fet que la constructora adjudicatària de les tasques va assumir un excés de feina derivada de la naturalesa i de les característiques del monument –amb la despesa corresponent– i que confia que se li pagui abans no comenci l'ampliació dels treballs, els quals també li seran adjudicats. Des del consistori, però, no tenen tan clar que l'empresa hagi fet tot el que assegura haver fet i per això li ha demanat informació detallada. La conseqüència és que l'obra s'ha suspès de manera temporal i impedeix, a més, que el Pont del Diable es reobri a les visites, tal com estava previst per aquest estiu, i com va anunciar l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, el passat mes de març.

Els restauradors i els operaris han deixat d'actuar perquè la constructora, que tenia contracte fins aquest mes de juny, no ha rebut cap notificació per part del consistori tarragoní que tornava a ser adjudicatària de la continuació dels treballs i no vol continuar invertint hores sense tenir la certesa que les cobrarà. “Les partides pressupostàries ja estan del tot exhaurides”, va recordar l'arquitecte i director de l'obra, Joan Albert Adell.

Informació al detall

Tot i això, segons va explicar el mateix Adell, “el Ministeri de Foment ja va autoritzar una ampliació del pressupost, i ja està pactada, discutida i tramitada, tot i que la constructora ens continua dient que encara no l'han tornat a contractar”. Ara mateix, l'àrea de Patrimoni de l'Ajuntament supervisa, analitza i contrasta tota la documentació requerida a la constructora, la qual consta de prop de 24.000 fotografies, reunides en 12 DVD's, per veure com resol les discrepàncies amb l'empresa i dóna el vistiplau perquè se la contracti i finalitzi la restauració. La portaveu municipal, Begoña Floria, va restar importància al retard, tot explicant que “no és un cas atípic” i que “el calendari d'obertura del monument s'està complint”. Quant a terminis, segons fonts de la direcció, un cop s'arribi a una entesa, quedarien unes sis setmanes de feina; un període que es podria escurçar si s'augmenta el número de treballadors.

LES XIFRES

24.000
fotografies
reunides en 12 DVD's és part de la documentació que a hores d'ara analitzen els tècnics del consistori.
1,5
milions
d'euros és el que costa la restauració del Pont del Diable. L'Estat finança el 75% i la resta, l'Ajuntament.

Des del gener

El pressupost de licitació de la restauració va ser de 2.007.566,19 euros; encara que l'adjudicació a Métodos y Estudios de la Restauración es va fer per 1,5 milions. Les obres han estat finançades en part a càrrec de l'1% cultural, el programa del govern estatal destinat a la recuperació del patrimoni històric. D'aquests diners, el 75 % va a càrrec de l'executiu estatal i el 25 % restant l'assumeix l'administració local. Tal com va apuntar el mateix Adell, com que es tracta d'una rebaixa substancial respecte al pressupost inicial, Foment va decidir reservar el diferencial –mig milió d'euros, en números rodons– per fer front a l'ampliació de l'obra. “Està tot tancat i decidit des del mes de gener d'enguany”, va insistir Adell. D'altra banda, tenint en compte que fa més d'un mes que l'obra està aturada, caldrà veure qui assumirà el cost del lloguer d'un mes de la bastida. En principi, hauria de ser l'empresa, tot i que és un període durant el qual no ha treballat. El cost del muntatge va ser de més de 100.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.