Medi ambient

Els mals de l'aqüeducte romà no els causa la indústria petroquímica

Les anàlisis fetes a les pedres han determinat que els hidrocarburs generats per la depuració del petroli no provoquen el sofre que el converteix en sorra

L'estructura del Pont del Diable està afectada per la pols de sofre; un compost que ha atacat la part del monument més pròxima al mar –en la qual s'estava actuant– i que casualment coincideix amb el tram amb la pedra de pitjor qualitat, ja que està construït amb almenys sis classes de pedra, que daten de fa 2.000 anys. Des que es va detectar aquesta patologia, s'han estat fent les anàlisis corresponents, per part de geòlegs de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en col·laboració amb la Unesco i el departament de construcció de la UPC, per determinar-ne l'origen i la procedència.

Segons va explicar l'arquitecte de l'obra, Joan Albert Adell, s'ha descartat que les emissions de sofre que ataquen l'esquelet de l'aqüeducte procedeixin de les indústries químiques: “Els hidrocarburs procedents de la química no en són els causants. L'origen és incert, però no és per depuració del petroli.” D'acord amb aquesta afirmació, el culpable dels mals del també anomenat Pont de Ferreries és la “contaminació urbana”. Adell, a més, va afegir que el que els va portar més feina va ser determinar el polsim negre, és a dir, “el tipus de dipòsit”, però que, fetes les comprovacions pertinents, ara ja saben “com tractar-ho”.

El sistema

Quan la contaminació s'hi adhereix, el sofre ataca la pedra i, com que aquesta és molt sorrenca, s'acaba convertint en sulfat de calç i es desintegra. El mètode que permet eliminar els fongs i els agents patògens consisteix a fer un raspallat “molt senzill, una neteja manual i molt superficial”, va subratllar l'arquitecte responsable de la restauració, que va afegir: “Hem comprovat que si eliminem això, al dipòsit li costa molt més posar-s'hi.”

LA FRASE

L'origen de la contaminació és incert, però segur que no és per depuració del petroli
Joan Albert Adell
Arquitecte director de l'obra

LA DATA

1854
és l'any
que es va fer la primera restauració al Pont del Diable, segons la Reial Societat Arqueològica.

La qualitat de la pedra

Després que els hidrocarburs de la química hagin quedat descartats, es continua mirant cap a la incineradora de residus urbans (Sirusa) i cap a les emissions dels vehicles. Fa uns mesos, fonts d'aquesta empresa van deixar clar que compleixen la legislació que emana de la directiva europea 2000/76, relativa a la incineració de residus, que l'Estat espanyol la va adaptar en el Reial Decret 653/2003. A més, també va recordar que compleixen el límit legal d'emissions, que és de 50 mg/m³. Tot i això, segons Adell, el problema pot tenir l'origen en la mala qualitat de la pedra, la qual “no entén en normatives”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell