Infraestructures

Ryanair eliminarà bona part dels vols des de Girona

La companyia s'ha negat a reunir-se amb el nou govern de la Generalitat per renegociar la declaració d'intencions firmada a finals d'any

Mourà a l'aeroport de Barcelona algunes de les rutes que ara fa a Girona

La companyia passa de les amenaces als fets i reduirà la base

Ryanair anunciarà avui una important reducció de vols a l'aeroport de Girona, amb el trasllat de moltes de les operacions cap a l'aeroport de Barcelona. D'aquesta manera s'avança a la voluntat del nou govern de la Generalitat de renegociar la declaració d'intencions que va firmar l'anterior secretari de Mobilitat de la Generalitat, Manel Nadal, el 23 de desembre, una voluntat amb la qual no està d'acord.

Aquesta declaració d'intencions es va firmar amb el coneixement de totes les forces polítiques i administracions, i davant les pressions de Ryanair per modificar un conveni que caducava aquest 2011. De fet, pocs mesos abans s'havia fet el mateix a l'aeroport de Reus, modificant també a l'alça els pagaments. Pel que fa a Girona, es va pactar una quantitat fixa de 7,5 milions d'euros perquè Ryanair mantingués la base a l'aeroport i hi portés 4 milions de viatgers. Però en funció de diverses variables, aquesta xifra podria arribar fins als 11,5 milions, dels quals bona part serien a càrrec de la Generalitat. Això representava un augment molt important respecte als 4,7 que Ryanair havia de cobrar el 2009, quan portava 5 milions de viatgers.

Malgrat que CiU va assegurar que mantindria l'acord d'intencions firmat al desembre, les últimes setmanes ja s'havia deixat clar que, atesa la situació econòmica de la Generalitat, la voluntat era renegociar aquest conveni. Per això es va sol·licitar en diverses ocasions mantenir una reunió amb els màxims responsables de Ryanair, però l'empresa s'hi va negar en rodó. Al contrari, pressionava perquè es firmés de manera definitiva l'acord pactat.

Tot plegat viurà un nou episodi avui amb una roda de premsa que Ryanair oferirà a Barcelona amb el seu vicepresident, Michael Cawley. Si no hi ha cap novetat d'última hora, anunciarà una reducció significativa de rutes i freqüències des de Girona, i les traslladarà en bona part a l'aeroport del Prat. D'aquesta manera Ryanair passa de les amenaces als fets. Amb l'obertura de la seva base a Barcelona, el seu president ja va dir que el futur de la companyia a Girona i Reus depenia d'una rebaixa de taxes. I abans de firmar la declaració d'intencions Ryanair va bloquejar la venda de seients des de Girona en tots els seus vols com a mesura de pressió. Avui consumarà aquests advertiments.

En aquesta línia, i en una carta que es pot llegir completa a la pàgina 4, el delegat del govern de la Generalitat Eudald Casadesús, el president de la Diputació Enric Vilert i el president de la Cambra de Comerç Domènec Espadalé ja aposten obertament per reivindicar un canvi en la gestió de l'aeroport i aconseguir-ne el traspàs, donant gairebé per acabat el model actual de subvencions.

I el director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, explicava dilluns en una entrevista a aquest diari que el model actual d'Aena “ja sabem on ens porta: xàrters i poca cosa més”. Finalment, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona es va mostrar preocupat i va demanar ahir que no es redueixin vols i es tingui en compte la importància de l'aeroport per a l'economia gironina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Deu anys apropant als ciutadans la recerca que es fa a la UB

BARCELONA

Fent perfums gota a gota

Tiana

Ajut d’1,7 milions d’euros per a la renovació de l’enllumenat públic

cassà de la selva
SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix

URBANISME

El 80% dels edificis del Camp de Tarragona no han passat inspeccions

TARRAGONA

La prescripció d’activitat social en lloc de fàrmacs s'inicia al CAP Valldoreix

SANT CUGAT DEL VALLÈS
URBANISME

Amics de la Rambla es queixa de les mancances de manteniment

BARCELONA