Un informe de l'Agència Estatal de Meteorologia ja va descartar a l'agost que un llamp causés el foc d'Horta

Medi Ambient desconeixia un text que considerava «poc probable» la hipòtesi

L'informe, que ahir avançava el diari El País, va ser redactat pel tècnic de l'Aemet Francisco Pérez Puebla i va formar part de l'atestat que els agents rurals van lliurar a la jutgessa de Gandesa que instrueix el cas, i que ara fa una setmana va dictar presó per als dos presumptes autors de l'incendi. En el text, Pérez Puebla concloïa que la tesi del llamp defensada pocs dies després de l'extinció del foc pel conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, era «inversemblant». Així, aquest informe meteorològic coincideix amb la tesi defensada per l'informe elaborat pels bombers de la Generalitat, i que es va presentar poc després al jutjat de Gandesa que instrueix el cas, tal com va publicar aquest diari.

Desconeixement

En una entrevista ahir a Catalunya Ràdio, l'autor de l'informe meteorològic, Francisco Pérez Puebla, recordava que l'última descàrrega elèctrica a la zona d'origen de l'incendi es va produir «sis dies abans» que es declaressin les flames, i considera «altament improbable» que en un ambient de clima sec com és l'entorn d'Horta de Sant Joan la combustió que suposadament hauria provocat aquest llamp s'hagués mantingut oculta durant tot aquest temps. En la mateixa entrevista, Pérez Puebla va assegurar que li va sorprendre «la rotunditat» amb què Baltasar va defensar públicament la hipòtesi que aquest llamp havia provocat un incendi latent que va desembocar en el tràgic foc.

El Departament de Medi Ambient va respondre les declaracions del tècnic de l'Aemet assegurant que el conseller «no va ser informat en cap moment» de l'existència d'aquest informe, ja que el Cos d'Agents Rurals va considerar que no aportava «cap canvi substancial a les conclusions». Precisament, el cap dels Agents Rurals, Antoni Mur, va afirmar ahir que tot i que l'informe qualificava de «poc probable» la tesi del llamp tampoc la creia «impossible». Segons Mur, en el moment en què van rebre el document es va considerar que les seves conclusions fins i tot «avalaven la hipòtesi» defensada pel departament.

Medi Ambient també va destacar que l'informe de l'Aemet reconeix la possibilitat que entre els dies 14 i 20 de juliol (el període entre la darrera tempesta i l'inici de l'incendi) s'hauria pogut produir alguna descàrrega elèctrica no detectada.

Explotació d'una mina

A la polèmica de l'incendi es va afegir ahir una nova notícia: l'autorització de l'explotació d'una mina a la zona cremada per l'incendi d'Horta, dins de l'àrea protegida dels Ports. Medi Ambient va desvincular el procés d'adequació de l'explotació, tutelat pel seu departament, del foc, i va recordar que no és incompatible aquest tipus d'activitat amb la protecció natural dels terrenys, tot i que sí que obligaran a uns certs criteris de gestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Arxivada la investigació per la mort de 55 avis en una residència de Palau-Solità durant la pandèmia

Barcelona
MEDI AMBIENT

El Maresme busca consens pel litoral

Mataró
RELIGIÓ

La mediació de Mossos posa fi a 15 dies de resistència a l’Esperit Sant

Barcelona
societat

Reus inicia els tràmits per crear la nova funerària supramunicipal amb Salou, Vila-seca i Constantí

Reus
educació

El lleure educatiu alerta que l’ACA els limita les acampades

barcelona
SEQUERA

Girona entra en fase d’excepcionalitat i adapta mesures contra la sequera

GIRONA
societat

Activen la prealerta del pla Inuncat a les conques del Siurana i el Baix Ebre

Barcelona
OLOT

L’Oncolliga dona 8.000 euros a l’Hospital d’Olot per comprar tres lliteres

OLOT
societat

Terrassa dedicarà la propera edició de la Fira Modernista a Lluís Muncunill

Terrassa