Reus ultima la posada en funcionament de tres centres cívics que incorporaran Wi-Fi

El de Llevant obrirà el mes de març recuperant el Mas dels Canonges, del segle XIX, per a un ús públic

La regidora de participació i ciutadania, Pilar Pérez, afirma que «els centres cívics són una prioritat», per la qual cosa en els pròxims mesos se n'incrementarà «l'activitat i el nombre». Ara els reusencs poden acudir als centres cívics del Carrilet, de Mas Abelló, de Llevant de Mestral, de Migjorn i de Ponent. Però a final d'any podran fer-ho al de la plaça de la Patacada, i, a més disposaran del de Llevant ampliat, amb el nou emplaçament al Mas dels Canonges, i el de Mestral, que guanyarà metres amb l'emplaçament actual. Tots set «tindran zona Wi-Fi», segons va anunciar la regidora. Dues de les construccions i reformes, que en total costaran més de 3,7 milions d'euros, es financen a través del FEIL i la tercera està subvencionada en un 50% pels ajuts de la llei de barris.

Pendent només de la instal·lació del mobiliari, el centre cívic Mestral, del barri Gaudí, tindrà una capacitat ampliada, i l'Ajuntament preveu que ajudarà a «dinamitzar el barri». D'aquesta manera, la construcció guanya 500 m². El centre cívic Llevant, a Horts de Miró, passarà de tenir 277 m² a tenir-ne 1.362 més amb la recuperació del Mas dels Canonges. Pérez reconeix que «els veïns demanaven» la millora d'unes instal·lacions deficitàries que estaran enllestides al març i donaran servei als 17.000 habitants que té el barri.

L'últim d'estrenar-se serà el centre cívic del Carme, que permetrà ampliar les activitats que ara es fan al Carrilet perquè tindrà 972 m². Tindrà set aules i una sala de 58,5 m² per a tallers relacionats amb la cura del cos, i dues sales polivalents per a cursos de ball i conferències.

Ampliació d'un edifici deficitari

El local de l'avinguda principal del barri Gaudí serà objecte d'una ampliació: el primer pis tindrà sala de lectura, a més de despatxos i sales de reunions, i al segon pis hi haurà una sala d'exposicions i una d'actes que es podrà dividir en sales més petites. L'obra, finançada amb els fons FEIL, és la més avançada pel que fa a terminis d'execució.

Una casa de camp del segle XIX

La zona on es troba el Mas dels Canonges era fins fa vint anys un lloc de cultiu, que integrava no només l'hort dels Canonges, sinó també els horts de Miró i els horts del Nius. Amb el temps, s'ha mantingut dret el mas del segle XIX ara rehabilitat. Al seu temps, el pis principal es destinava a l'habitatge i a més hi havia les golfes, en què destaquen els cairats de fusta. Ara, però, el projecte del centre cívic se centra en la planta baixa per evitar barreres arquitectòniques, amb una part de nova construcció que envolta l'edificació principal ocupant part de la parcel·la. La zona que ocupava la bassa del darrere de la casa, que servia per regar les finques de més avall, serà un jardí. De fet, hi haurà més de 350 m² de terreny a més de l'edifici. L'interior constarà d'una sala polivalent; sis aules amb capacitat per a una vintena de persones, la meitat de les quals, preparades per fer-hi restauració –tenen forn i cuina– i arts plàstiques, i les tres restants es destinaran a activitats d'art tèxtil, aprenentatge d'idiomes i noves tecnologies.

El cor del barri del Carme

Dels tres que s'estan construint, el centre cívic del Carme és l'únic de nova edificació, però és també el que més tard obrirà portes, a final d'any. Situat a la plaça la Patacada, al cor del barri, tindrà annex el casal de les dones, en què es recuperen els rentadors que hi havia allà. El projecte de l'arquitecte Josep Maria Botey preveu conservar l'estructura dels safaretjos restaurant les parets de la bassa, on hi haurà la sala d'actes. Pel que fa al centre cívic, s'hi podran traslladar activitats que ara es fan a l'avinguda del Carrilet.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.