Un de cada cinc mestres s'afegeix a la vaga convocada pels sindicats contra la LEC

Hi va haver un seguiment desigual, ja que els centres de les zones més afectades per la nevada van decidir no tancar

La primera vaga contra l'aplicació de la LEC, una vegada aquesta ha estat aprovada, va fer sortir al carrer ahir prop de 12.000 docents a Barcelona, segons va assegurar ahir la Guàrdia Urbana, mentre que els sindicats dels docents afirmaven que eren prop de 50.000. La manifestació va recórrer ahir al migdia el centre de Barcelona, de la plaça Universitat a la de Sant Jaume. El ball de xifres també es produïa en el que fa referència al seguiment de la vaga, ja que, segons el departament, aquest va ser d'un 21,82%, basant-se en les dades facilitades per les mateixes escoles i en les quals es basarà el departament a l'hora de fer els ajustaments necessaris a les nòmines. Els sindicats, en canvi, asseguraven que el seguiment havia estat d'un 70%.

La portaveu de CCOO, Montse Ros, va reclamar ahir al departament que «es rasqui la butxaca per defensar l'escola pública». Entre els crits que es van poder escoltar ahir a la manifestació també hi havia els que protestaven per l'anunci fet el dia anterior pel departament de deixar d'impartir els cursos de batxillerat en 13 centres de secundària. La mesura s'ha convertit en l'últim motiu de disputa entre sindicats i conselleria. La majoria dels crits de protesta van anar contra el nou calendari escolar, que suprimirà la jornada intensiva del juny, les «retallades» a les plantilles de Maragall, i la pèrdua de poder, que, segons denuncien, experimentarà el claustre amb el reforçament de la figura dels directors dels centres.

Per la seva part, el conseller d'Educació, Ernest Maragall, va afirmar ahir que la vaga és «absolutament injustificada» i hi va afegir que «la via de la confrontació està esgotada».

La vaga va tenir un seguiment desigual al territori, ja que a les comarques gironines va ser d'un 12,5%, mentre que a la Catalunya central va ser d'un 11,4%, ja que la majoria de centres no van tancar perquè van estar sense fer classe la setmana passada a causa de la nevada. A Tarragona, el percentatge de docents que la van seguir va ser d'un 21,06% i a Lleida, d'un 15,74%.

La quarta aturada

clara ribas

La vaga d'ahir va ser la quarta que han convocat els sindicats en protesta per la LEC i per la seva aplicació. Va ser, però, la primera que es fa des que la llei va ser aprovada al Parlament el mes de juliol de l'any passat. El seguiment de les vagues ha anat variant des de la primera que es va celebrar el 14 de febrer del 2008 i que va ser seguida, segons el departament, per un 40% dels docents. A la manifestació d'aquella vaga hi van anar 50.000 persones, però cal destacar que també havien estat convocats els estudiants contra el pla de Bolonya. El mateix any, al novembre, hi va haver una altra vaga; aquesta, però, convocada només pels sindicats i que va tenir poca participació, un 14,6% dels docents. Ara fa un any, el 19 de març, es va fer una vaga convocada per tots els sindicats, que va tenir un seguiment del 53,1%, segons el departament, i d'un 70%, segons els sindicats. En aquella ocasió, a la manifestació hi van anar 15.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 80.000, segons els sindicats. El juny del mateix any es va convocar una aturada de tres hores, que va tenir un seguiment minoritari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona