Societat

L'Hospitalet també prohibeix l'ús del burca i el nicab als espais públics

El PSC vota a favor de la mesura presentada pel PP perquè “invisibilitza” la dona

Manresa i Terrassa eviten pronunciar-se i desvien la decisió a l'Estat i la Generalitat

Lleida, Figueres i ara l'Hospitalet de Llobregat. El ple de l'Ajuntament de ha donat llum verda a la prohibició del burca i el nicab als equipaments públics de l'Hospitalet.

A diferència del que han fet en d'altres consistoris, en aquest cas, el PSC ha donat suport a la mesura, presentada pel PP, perquè considera que el burca “invisibilitza” la dona.

Els socialistes asseguren que portar-lo “no és una decisió lliure ni respon a cap mandat religiós”. També CiU ha donat suport a la prohibició, però entén que seria “més encertat” regular-ho a nivell estatal.

Els dos regidors d'ICV-EUiA, en canvi, són els únics que s'oposen a la prohibició. Tot i que rebutgen l'ús del burca, consideren que el debat “no preocupa la gent”.

Així doncs, l'Ajuntament de l'Hospitalet s'ha sumat a les iniciatives ja encetades a Figueres i Lleida per modificar les seves ordenances i impedir l'ús del burca i el nicab, així com d'altres vestimentes que tapin el rostre.

Al municipi de les comarques gironines, la mesura s'ha consensuat entre els tres grups que formen part del govern: CiU, ERC i ICV.

El vicealcalde de Figueres, Francesc Canet, ha explicat que la intenció és “garantir el civisme i la convivència” independentment de quina sigui la llista de peces de roba que no es permetran lluir als edificis i equipaments del consistori.

Una posició diferent és la que s'ha adoptat en els ajuntaments de Manresa i Terrassa, on han evitat pronunciar-se sobre el polèmic tema i han acordat iniciar mesures de sensibilització.

Així, l'Ajuntament de Manresa va aprovar, aquest dilluns al vespre, una esmena de substitució a la moció presentada per Plataforma per Catalunya (PxC) en què s'acorden mesures de mediació, sensibilització i regulació per a les persones que utilitzen el vel integral.

D'aquesta manera, el consistori ha evitat posicionar-se sobre la prohibició del burca o nicab en espais públics que és el què demanava el grup de PxC. En aquest cas, l'esmena ha estat aprovada per 21 vots a favor dels regidors de CiU, PSC, ERC i PP i Plataforma per Catalunya i tres vots en contra de la CUP i ICV.

Tot i que PxC ha votat a favor de l'esmena ha expressat que seguiran “demanant la regulació del burca i el nicab en espais públics”. El regidor de PxC, Albert Pericas, ha expressat que la voluntat del seu partit era presentar una moció que prohibís l'ús del burca o nicab a “tots els àmbits públics però les lleis vigents ho impedeixen”. Segons Pericas, “una vestimenta que tapi el rostre pot crear desconfiança entre els ciutadans no musulmans i vulnera els drets de la dona”.

En la mateixa línia, el ple de l'Ajuntament de Terrassa ha aprovat un text mitjançant el qual declina prohibir l'ús del vel integral a la via pública i als equipaments municipals de la ciutat però demana a la Generalitat i l'Estat que estableixi un “marc comú de regulació en matèria d'identificació del rostre”.

El text, que han consensuat PSC, ICV-EUiA, ERC i CiU, es remet al Pacte per la Ciutadania acordat el mes de gener per debatre aspectes relacionats amb la immigració, advoca per la conscienciació a través del diàleg i rebutja la utilització de peces de roba per tal de provocar discriminacions entre homes i dones. El PP, que havia presentat una moció per demanar la prohibició del burca, ha votat en contra.

Davant d'aquesta postura, els tres partits que conformen l'equip de govern a Terrassa, PSC, ICV-EUiA i ERC han presentat un text conjunt on manifestaven que preferien optar pels principis establerts en el Pacte per la Ciutadania, aprovat a principis d'any, ja que es va constituir com espai de debat i discussió, i que per tant, és l'instrument adient per abordar temes relatius a la immigració a través del diàleg i la conscienciació de la població.

El portaveu de CiU, Josep Rull, ha considerat que s'ha de “demanar” a les administracions de l'Estat i la Generalitat que fixessin un marc legal comú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.