Urbanisme

Set grups d'arquitectes es disputaran el disseny del nou barri de Sant Jaume

L'Ajuntament de Tortosa i l'Institut Català del Sòl (Incasòl) van presentar ahir els set equips d'arquitectes que han estat seleccionats per a la fase final del concurs d'idees per desenvolupar els plans de millora urbana del barri de Sant Jaume, un dels més degradats del nucli antic. En concret, els equips finalistes són els formats per Jordi Garcés, Jaume Falguera i Joan Argemí; Emili Hernández i Cros-Mònica Ferran; Baena, Casamar i Arquitectes BCQ; Miquel Suriñach, Aranyó Ensenyat Tarrida Arquitect; Zaguirre i Formatger, Figuerola, Gavaldà i Romera i Lluís Labèrnia; Jornet, Llop i Pastor, i Jaume Bel i Albacar Enginyers. En aquest sentit, el representant de l'Incasòl, Pere Serra, va explicar que van presentar-se un total de 31 equips, i que ara els grups seleccionats tindran un termini de tres mesos per redactar la seua proposta definitiva. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va remarcar que la rehabilitació del barri de Sant Jaume, que en el seu dia va quedar fora de l'àrea d'actuació del pla integral del nucli antic (Pincat), és ara una «prioritat», tant per a l'Ajuntament com per a la Generalitat. Bel va detallar que han fet una anàlisi exhaustiva de tots els edificis del barri, i que ara això els permetrà, amb el vistiplau de les comissions territorials d'Urbanisme i Patrimoni, declarar alguns immobles en runa i fer les primeres actuacions d'urgència. L'alcalde va recordar que hi ha cases i solars del barri de Sant Jaume que han esdevingut «veritables abocadors». A més, va dir que l'Ajuntament ja ha tapiat «carrers sencers» per evitar-hi l'accés de les persones, tenint en compte el risc d'ensorraments.

Escenari de la XIII Diada d'Amics dels Castells

GUSTAU MORENO

El barri de Sant Jaume és als peus del castell de la Suda, entre la façana nord de la catedral i el barri de Remolins. El proper 3 de maig serà un dels escenaris de la XIII Diada d'Amics dels Castells i del Nucli Antic, que també visitaran el barri del Castell, el call de Remolins, la muralla del Célio i el castell de Tenasses. El barri de Sant Jaume té 1,5 hectàrees, i ja existia al segle XII. Ara hi viuen uns 200 veïns, ja que la majoria dels pisos estan buits. L'Ajuntament i l'Incasòl ja són propietaris d'una tercera part de les 110 edificacions del barri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.