Considerat un dels millors

Les dades i els serveis de Port Aventura el situen entre les cinc millors destinacions de parcs temàtics a Europa

Tant els entusiastes com els detractors del model d'oci del parc temàtic no poden negar la rellevància dels parcs en la societat de l'entreteniment, com una manera creixent des de fa una vintena d'anys, de la comercialització del lleure. La diversificació tipològica de la indústria dels parcs temàtics i d'atraccions dificulta una ubicació objectiva de Port Aventura en el panorama d'una indústria globalitzada i que sovint respon a les expectatives del territori i, molt clarament, del públic objectiu al qual va dirigida l'oferta.

Les dades de l'última temporada poden clarificar el posicionament. Port Aventura va rebre 3,3 milions de visitants i va efectuar inversions en l'obertura d'un complex hoteler nou (Gold River), el quart del parc amb cabuda per a 1.500 clients, i al centre de convencions, amb capacitat per organitzar esdeveniments que involucrin fins a 4.000 persones.

Els resultats d'ocupació, d'inversió i de projecció en el territori fan de Port Aventura una de les cinc destinacions principals d'oci d'Europa. Destacat d'aquest grup, i en solitari, se situa Disney Paris, amb 15,4 milions de visitants.

Models a compartir


Els parcs europeus semblants a Port Aventura –en nombre de visitants i serveis– són l'alemany Europa-park, amb 13 àrees temàtiques i un centenar d'atraccions, que enguany complirà 35 anys. El visiten més de quatre milions de persones, un 80% de les quals repeteixen l'experiència. L'ocupació dels hotels del ressort ha estat del 90%.

El segon competidor és Liseberg, a Gotteborg (Suècia). El parc va tancar la temporada d'estiu amb 2,3 milions de visitants i amb 552.000, la de Nadal. Les xifres totals del parc són de 3,6 milions de visitants, tenint en compte les entrades venudes, els allotjaments i l'assistència a esdeveniments.

Efteling, a Holanda, amb 60 anys d'història, manté les característiques dels parcs mitjans. A partir del 1992, va iniciar inversions per situar-se en aquest espai amb la construcció d'un hotel. Van continuar l'obertura del golf (1995), un teatre (2002) i un village (2009).

El cinquè i últim parc europeu d'aquestes característiques és el Tivoli Garden de Copenhaguen, que va rebre 3,8 milions de visitants el 2009.

Els tres parcs temàtics de l'Estat espanyol –Warner Madrid, Isla mágica i Terra mítica– no han fet el salt qualitatiu, més enllà de l'oferta d'atraccions, i no fan ombra a Port Aventura, com en els exemples anteriors.

El sector factura anualment més de 240 milions d'euros i rep uns set milions de visitants (3,3 dels quals corresponen a Port Aventura). La facturació dels quatre parcs temàtics suposa, aproximadament, un terç del volum de negoci que van generar els recintes d'oci (parcs d'atraccions, de natura, d'oci familiar, aquàtics, zoològics...). Els quatre parcs formen part de l'Associació Espanyola de Parcs Temàtics i d'Atraccions. Les entitats i societats que la integren van facturar 300 milions d'euros i van tenir més de 12 milions de visitants. L'ocupació que generen supera els 6.000 empleats i es calcula que els ingressos que repercuteixen en el sector de serveis suposen més de mil milions d'euros.

LA RESTA DE PARCS

Warner Madrid.
El temàtic forma part dels 68 parcs d'oci i aquàtics de Parques Reunidos, amb implantació, a més de l'Estat, a Bèlgica, Noruega, l'Estat francès, Itàlia, Anglaterra, Dinamarca, Argentina i els Estats Units. Les xifres de resultats que presenta corresponen al grup, amb més de 25 milions de visitants.
Isla mágica.
En tretze temporades, el parc ha rebut 12 milions de visitants. Està situat al nucli urbà de Sevilla i recrea ambients del segle XVI. La temporada que comença ha renovat els espectacles i les animacions de carrer que hi presenta.
Terra mítica.
El parc temàtic de Benidorm és el que ha recollit els pitjors resultats; el 2009 va necessitar una injecció de diner públic de 15 milions d'euros. De fet, l'exercici del 2008 el va tancar amb pèrdues de 15,4 milions d'euros. La situació econòmica del parc, que va obrir el 2000, és molt fràgil. Al cap de 4 anys d'haver obert va presentar suspensió de pagaments.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.