Per Sant Jordi, retorn al passat

Montblanc llueix orgullosa la trentena de monuments civils, militars i religiosos que configuren el seu patrimoni medieval

Segons Joan Amades i Anna de Valldaura, els fets que narra la llegenda de Sant Jordi van tenir lloc davant de la muralla de Montblanc. Fa més de vint anys, uns joves van voler representar-los públicament, i l'acte es va convertir en la llavor de l'actual Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi. La implicació dels veïns i la multiplicació d'actes han convertit la celebració en referent per a molts altres pobles que han volgut unir festa i història.

El secret de l'èxit

Sense el treball de l'Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, i sense la col·laboració de veïns, d'entitats i organismes oficials, la festa no hauria assolit l'entitat i la projecció que té actualment.

Però cal destacar un altre ingredient fonamental per a aquest èxit: el marc on se celebra la festa. I és que Montblanc pot lluir orgullosa la trentena de construccions que configuren el seu patrimoni monumental, unes edificacions que esquitxen els carrers del seu nucli històric i que configuren un conjunt que manté un evident aire medieval.

La vila és emmurallada. Construïda al segle XIV, la muralla té un perímetre de quilòmetre i mig i una trentena de torres, entre les quals destaquen la dels Cinc Cantons (l'única pentagonal) i les torres de Sant Antoni i de Bové, que són alhora portals i que se sumen al de Sant Jordi, al de Sant Antoni i al del Castlà. De l'àmbit civil, cal citar diverses construccions situades a la plaça Major, que, en part, és porxada. Precisament, sota els porxos de Cal Malet es poden veure les antigues mesures oficials de la vila que servien per mesurar el gra (la quartera i els tres quartans). L'actual casa de la vila està situada en una construcció iniciada al segle XIII. A l'altre cantó de plaça sobresurt el Casal Desclergue. En altres racons, són destacables el Palau Alenyà, bastit al segle XIV i actual seu del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, i el Casal dels Josa (s. XIV), situat vora l'església de Santa Maria i seu del Museu Comarcal.

D'altra banda, cal recomanar la pujada fins al pla de Santa Bàrbara, on hi ha les restes d'un petit poblat ibèric. El primer nucli de població de Montblanc va créixer al voltant d'aquest petit turó. Dalt hi ha un mirador, amb una vista de 360º sobre la vila, des d'on es pot veure, per exemple, el pont vell, que data del segle XII. Pel que fa als carrers, a més de passejar pel carrer Major, cal passar pel carrer dels Jueus, vestigi de l'antic call.

Esglésies i temples

Les seves grans dimensions i el punt elevat on està situada fan destacar l'església de Santa Maria per sobre de les teulades de la vila. És del segle XIV i a l'interior hi guarda joies com l'orgue barroc o la talla gòtica de la Mare de Déu del Cor. Altres temples interessants són l'església de Sant Marçal (s. XIV), el convent de la Serra (s. XIII), el convent de la Mercè (s. XIII) o l'antic hospital de Santa Magdalena (s. XV), amb un preciós claustre a la planta baixa i una capella que s'utilitza per a activitats culturals. L'antiga església de Sant Francesc també s'ha destinat a activitats culturals i de promoció de la vila. Actualment, aquest edifici, del segle XIII és la seu de l'Oficina Municipal de Turisme, i al voltant seu tenen lloc molts actes de la Setmana Medieval. En relació amb la festa i els edificis religiosos, cal assenyalar que el programa inclou la presentació oficial de les pintures del teginat de l'església de Sant Miquel (s. XIII), de gran valor artístic.

És en aquest marc on es desenvolupen els actes de la Setmana Medieval, alguns dins d'edificis, com la representació de les Corts Catalanes de 1414, a l'església de Santa Maria; d'altres pels carrers, com la representació de la llegenda de Sant Jordi davant de la muralla, o el mercat i la mostra d'oficis, les activitats més multitudinàries: des d'avui i fins al 2 de maig es faran un centenar d'actes diversos. Entre les novetats cal destacar el record al rei i duc de Montblanc, Martí l'Humà, en el 600 aniversari de la seva mort; la sessió golfa del judici al cavaller i l'alcavota (no apta per a menors de 16 anys), les Nits Malignes, amb zona d'acampada lliure, un espectacle de falconeria, l'estrena de la beguda de la festa, la Clarea i l'hora del liquit, una ronda per les tavernes del poble.

COM ARRIBAR-HI

Per carretera. Montblanc està ben comunicada per carretera. Té accés a l'autopista AP-2 (sortida 9). Les vies principals per arribar-hi són la carretera N-240, i la C-14.
En tren. La vila té estació de Renfe, on s'aturen alguns trens regionals de les línies Tarragona-Reus-Lleida.

DADES D'INTERÈS

Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi. Carrer Poblet i Teixidor, 10, 1a planta. Tel. 977 86 29 56 Vestuari: Tel. 977 86 22 34 Horari: De dilluns a divendres, de les 16.30 a les 19.30
Ajuntament. www.montblanc.cat
Oficina de turisme.Antiga església de St. Francesc Telèfon:  977 86 17 33www.montblancmedieval.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.