Societat

Les 4 columnes de Puig i Cadalfalch tornaran al seu lloc original

Barcelona

La reconstrucció de les quatre columnes de Puig i Cadafalch al seu lloc original a Montjuïc no és només una reivindicació simbòlica per recuperar la memòria del país. A partir d'ara podria tenir una segona lectura simbòlica més mundana, però no menys important per a la futura estabilitat del govern bipartit de Jordi Hereu.
Els republicans presentaran avui al ple una proposició que reclama col·locar el monument al mateix lloc en què es va erigir l'any 1919 i esperen el suport de l'equip de govern. Per Jordi Portabella, l'aprovació de la iniciativa és de gran importància pel seu contingut reivindicatiu, i igual que ha passat amb el pla per reformar el Carmel, el vot afirmatiu de PSC i ICV-EUiA s'interpretarà com un nou pas per aprofundir en el festeig polític.

El suport a la proposta d'ERC suposarà, a més, una nova rectificació del bipartit, ja que a l'abril el primer tinent d'alcalde, Carles Martí, va anunciar que la reconstrucció de les columnes no es faria darrere la Font Màgica, com demanaven les entitats culturals que han promogut la recuperació del monument, sinó en un lateral, just davant del Pavelló d'Itàlia, que s'enderrocarà. A més, Martí va deixar molt clar que aquesta decisió era definitiva.

Els contactes
Al marge del que passi avui al plenari, els contactes que les dues formacions van encetar oficialment dijous passat continuen. Ahir al vespre es va celebrar la primera trobada de treball de les dues delegacions per intercanviar-se els documents amb les respectives propostes sobre el pla d'actuació municipal (PAM), el full de ruta del govern per a aquest mandat. "Es tracta de la primera presa de contacte per poder començar a parlar-ne. A partir d'ara sabrem a què atenir-nos", va aclarir ahir Portabella.

Tot i l'ambigüitat del líder republicà municipal, que rebutja parlar de dates i nega pressions del seu partit per tancar un acord, l'aprovació del PAM a la comissió de presidència del mes de juliol gràcies al suport d'ERC sembla bastant encarrilada. En part, pel canvi d'actitud dels socialistes i, en part també, perquè aquest document és una mena de declaració de bones intencions. L'hora de la veritat arribarà quan el bipartit i ERC s'hagin d'asseure a negociar els projectes concrets. Aquí és on els republicans esperen poder marcar perfil propi.

Juliol o setembre
Portabella va insistir que el que menys el preocupa en aquesta negociació són les dates. "Pot ser al juliol o al setembre", va explicar, i va afegir que el que busca és "un acord per al bé de la ciutat, per facilitar que les coses funcionin". Tanmateix, des de fonts socialistes es confiava ahir que l'acord sobre continguts amb els republicans s'assolirà abans de l'agost.

I mentre l'estabilitat es cuina, Jordi Hereu es va mostrar confiat ahir que l'avenç de la negociació política entre el bipartit i ERC es visualitzarà en els pròxims plenaris municipals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.