Societat

Les quatre columnes, a la tardor

Barcelona

Les quatre columnes que simbolitzen Catalunya tornaran a presidir Montjuïc aquesta mateixa tardor. L'Ajuntament de Barcelona convocarà aquest febrer el concurs per iniciar les obres de restitució de les quatre columnes jòniques de l'arquitecte i president de la Mancomunitat, Josep Puig i Cadafalch, enderrocades pel general Primo de Rivera. Després de dècades de peticions per part de diverses entitats catalanistes, i de compromisos incomplerts per part del mateix Ajuntament, l'obra de restitució es durà a terme aquest any. Abans d'acabar el 2009 estaran enllestides, segons les previsions municipals.

La reubicació de les columnes jòniques que homenatgen la catalanitat es farà just sobre la Font Màgica de Montjuïc, atès que la restitució al lloc original resulta impossible, ja que posteriorment s'hi va construir la font de Carles Buïgas i les escales que hi donen accés. La columnata farà 20 metres d'alt, i assolirà el mateix efecte que l'original. Però les columnes no seran ben bé iguals. Estaran presidides per quatre victòries alades, tal com les havia projectat Puig i Cadafalch, segons els dissenys que es conserven, malgrat que per problemes pressupostaris les escultures sobre les columnes no es van acabar mai d'esculpir. "L'acabament amb les escultures estilitzarà la poc esvelta columna jònica", segons defineix el projecte arquitectònic a què ha tingut accés l'AVUI.

L'equip de govern bipartit de l'Ajuntament ha pactat ja amb el soci preferent d'ERC la restitució i la ubicació de la columnata, després d'anys de polèmica. La base de les columnes serà al replà superior sobre la Font, just a l'inici de les escales que ascendeixen cap al Palau Nacional, en l'espai conegut com la plaça del Marquès de Foronda.

D'aquesta manera s'aconseguirà el mateix efecte visual des de l'avinguda Maria Cristina i la plaça d'Espanya que les originals. Inicialment, el bipartit pretenia situar les quatre columnes a un costat de la plaça, primer davant del pavelló Mies van der Rohe, i, en el projecte que més va avançar, davant del pavelló d'Itàlia i paral·leles a l'avinguda, amb la qual cosa no s'apreciaven frontalment.

Les entitats que promouen la restitució i el president del grup municipal d'ERC, Jordi Portabella, han forçat l'Ajuntament a una restitució quasi original. Com a mínim, amb visió frontal, superant els recels inicials, perquè la regidoria de Cultura temia que les columnes distorsionessin la imatge de Montjuïc.

El projecte de reforma l'han preparat els arquitectes Josep Miquel Roselló i Manuel Sangenís. La licitació de les obres podria fer-se aquesta primavera i començarien durant l'estiu, de manera que abans d'acabar l'any estarà llest. El pressupost de les obres és de 3 milions, malgrat que la despesa inclou la rehabilitació de tota la plaça i els espais del mobiliari urbà malmesos de la zona verda que l'envolta, el reforçament del ferm de la Font Màgica i la millora dels accessos als dos pavellons de Fira de Barcelona.

El projecte igualarà l'alçada de les columnes i les victòries alades amb els balustres dels dos pavellons de Maria Eugènia i Alfons XIII. Les quatre columnes es podran veure des de tota l'avinguda, fins i tot la base, excepte quan s'engegui la Font, que n'ocultarà el peu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SALUT

Formen els professionals sanitaris sobre identitat de gènere

GIRONA
societat

Uns 500.000 vehicles sortiran de l’àrea de Barcelona per la Segona Pasqua

BARCELONA

Vilafant i el SOC treballen per pal·liar l’increment de baixes a l’Ajuntament

vilafant
Societat

Investiguen possibles irregularitats en la gestió del torn d’ofici

Sabadell
patrimoni

Comencen les obres de recuperació del Pont dels Calderons

REUS
SOCIETAT

Campanya de donació de sang per Temps de Flors

girona
comerç

La Boqueria, millor mercat del món

Barcelona
LA JONQUERA

El TSJC admet a tràmit un contenciós que vol aturar el parc eòlic Galatea

LA JONQUERA
infraestructures

L’R4 cap a Sant Vicenç de Calders tallada al Vendrell per una incidència

EL VENDRELL