La cera de Setmana Santa

L'antiga Casa Corderet, situada al carrer Merceria de Tarragona, recupera l'ofici d'elaborar i pintar les espelmes de manera artesanal

Obrir de dilluns a diumenge per Setmana Santa, tancar tard la nit de Nadal i fer vacances quan la majoria de la gent treballa semblen característiques més pròpies d'una zona turística. En aquest cas, però, fa referència a l'antiga Casa Corderet, l'única cereria de Tarragona on elaboren, decoren i venen espelmes.

Tot i que per aquests dies han omplert l'aparador de reproduccions del nen Jesús o de la crucifixió, l'artesà de l'establiment, Xavier Pagès, que s'encarrega de pintar a mà les espelmes que s'elaboren, remarca que no és una botiga religiosa sinó més aviat espiritual: «Vénen a comprar tant catòlics com musulmans, jueus, ortodoxos, tibetans, incaics...».

Tot i això, és evident que en temporades com aquesta, en plena Setmana Santa, el que col·loquen a l'aparador és el que la clientela demana més, com són els productes relacionats amb la litúrgia catòlica. És precisament aquesta cereria la que s'encarrega d'elaborar i decorar el ciri pasqual de la catedral de Tarragona i el que s'exhibeix al carrer Portalet. El cartell promocional de Setmana Santa d'aquest any, per exemple, mostra el ciri que van fer l'any passat.

Pel que fa als productes de cera, per Setmana Santa noten un increment de vendes a causa, per exemple, dels misteris que surten en les processons. En aquest sentit, el canvi que alguns han fet de les espelmes tradicionals per les llanternes amb forma de ciri i amb piles no ha perjudicat l'establiment.

El ventall de productes fets amb cera varia depenent de la festa litúrgica que s'acosta, de les modes en general (espelmes decoratives rodones, quadrades, cilíndriques, de colors, blanques...), i també segons el que es demana des de l'Església a les famílies que volen batejar els seus fills, als nens que faran la primera comunió o la confirmació o a les parelles que es volen casar.

Viure a un ritme diferent

En un comerç com aquest es viu, segon Pagès, al ritme del calendari litúrgic, «no tens al cap si s'acosta un mes o l'altre, penses que ve la Candelera, Sant Blai, Setmana Santa, els batejos i casaments...». En aquest sentit, poden preveure el que més demanarà el públic en cada moment i adaptar l'horari.

A banda de la religió

Tot i que no només despatxen elements relacionats amb la religió, podria semblar que la davallada del nombre de practicants de l'Església també s'hauria notat en establiments com aquest. En canvi, Pagès explica que no és així, ja que la gent segueix fent servir espelmes sigui per decorar, per fer olor o per il·luminar, no sempre amb finalitat religiosa. A més, en èpoques de dificultats econòmiques com l'actual la pràctica de la fe augmenta.

Recuperar les tradicions

Els actuals propietaris i artesans de l'antiga Casa Corderet, oberta el 1751 i guardonada com a botiga bicentenària per la Generalitat, van decidir reobrir-la per recuperar un dels oficis antics que s'ha perdut, el de cerer. El mateix esperit de recuperació els porta, també, a no limitar-se a fer, decorar i vendre espelmes, sinó també a innovar, buscar ingredients i barreges tant noves com antigues per fer les espelmes. Sumatra o Israel són només dos dels indrets on els artesans busquen ingredients per recuperar barreges com la de Santa Tecla, una de les mescles amb què s'elaboraven espelmes i ciris quan l'ofici de cerer era habitual. «Una botiga tan especialitzada ha de tenir el que no té ningú més», explica Xavier Pagès, que també té clar que «t'has de saber posar al dia, saber el que demana la gent i, si no ho tens, trobar-ho». És per això que ofereixen tant espelmes tradicionals com espelmes més modernes que s'utilitzen per decoració, encara que continuïn sent una espelma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Xavier Barranco
Cap de l’oposició de Portbou (Ara Portbou-Junts)

“Portbou continua sent un diamant en brut per treballar”

Portbou
Antoni Llabrés
President de l’Obra Cultural Balear (OCB)

“La principal amenaça per al català a les Balears ve dels poders públics”

Barcelona

El PSSJD investiga l'ús de substàncies piscodèliques contra la depressió resistent

Sant Boi de Llobregat
SANT PERE PESCADOR

Insten l’Estat a expropiar el sòl privat a la gola del riu Fluvià

SANT PERE PESCADOR
TORROELLA DE MONTGRÍ

Conflicte perquè la guingueta de Mas Pinell serà del Delfín Verde

TORROELLA DE MONTGRÍ
Tretze pagesos cedeixen l’espai per al vial de Santa Susanna
URBANISME

Tretze pagesos cedeixen l’espai per al vial de Santa Susanna

SANTA SUSANNA

Un cotxe amb càmera de lectura de matrícules controlarà la zona blava

Lleida
MEDI AMBIENT

Caminada a Calella per donar valor a un paratge natural amenaçat per un nou enllaç a l’autopista

CALELLA

Dues cooperatives d’habitatge faran 283 pisos protegits al Parc de l’Alba

Cerdanyola del Vallès