La processó s'obre al món

La recollida dels misteris i la processó del Sant Enterrament de Tarragona es va poder veure i escoltar ahir des de qualsevol punt del planeta, i en directe, a través de la xarxa. Ha estat la primera vegada a Catalunya que una processó s'ha emès per internet

Tarracofrade.com és el portal pioner de les celebracions de Setmana Santa a Tarragona i, tot i que han passat vuit anys des de la seva creació i han nascut noves webs temàtiques durant aquest temps, aquesta s'ha consolidat com la de referència. Enguany han fet un pas endavant i han assumit un repte: per primera vegada una processó catana s'ha pogut veure en directe i integrament per internet a través d'aquest portal. Ahir, la processó del Sant Enterrament de Tarragona es va seguir des d'arreu: «Sabem que des de Dublín un grup de persones es van reunir per veure la processó tots junts i una dona de Galícia, que va néixer a Tarragona, fa temps que ho esperava i ahir també ho va seguir», explicava Antoni Alujas, l'administrador del portal. I ahir durant la retransmissió de la recollida dels misteris rebien missatges de seguidors que els escoltaven des de Sevilla, Madrid, els Estats Units i el Brasil. Per poder retransmetre la processó per la xarxa han tingut el suport econòmic d'empreses i administracions locals: «Tenim la idea que sovint està massa oficialitzat i institucionalitzat i hi ha d'haver iniciatives de la societat civil», explica.

Tècnicament la retransmissió que es va fer ahir no era fàcil però tenien bons professionals: «Fins que arriba a l'ordinador nostre és una gravació de vídeo bona» i els comentaris eren del periodista Enric Pujol. La feina era fer arribar la imatge als ordinadors de tothom. La retransmissió es va fer amb tres càmeres fixes i disposaven de dues taules de realització i amb punts d'àudio i de vídeo: «En el moment que poses una càmera en un altre carrer el cost ja és massa alt.» De tot l'enregistrament se'n farà un DVD amb la processó i la recollida dels misteris. «Hi ha moltes persones que els interessa la processó que fa temps que reclamen poder-ho veure.» I la d'ahir va ser la primera retransmissió de la Setmana Santa de Tarragona que es va poder veure a tot el món.

Alujas és l'administrador de Tarracofrade.com i des de fa tres anys que es plantegen tirar endavant aquesta emissió. I és que des de fa vuit anys, qualsevol persona que vulgui saber alguna cosa de la Setmana Santa de Tarragona ho troba en aquest portal. A banda, ara ja hi ha unes dotze planes web, vuit d'elles de confraries, i l'agrupació també té la seva web. Però Tarracofrade és una web «informativa i no oficial» i s'autoanomenen «la pàgina de Setmana Santa de la gent», amb 521.000 visites. No només hi ha informació sinó que té un pes important el fòrum, que en un dia pot tenir més de 2.000 visites «i on s'han debatut grans polèmiques». Per Alujas, internet ha fet un paper molt important en el renaixement de la Setmana Santa «sobretot, per arribar a més gent».

Vocació voluntària

A Andalusia, Castella i al País Valencià és on més pes tenen les pàgines web de Setmana Santa i s'estan consolidant al sud d'Itàlia i a Amèrica del Sud. S'han fet retransmissions per internet de processons de Sevilla, Màlaga, Zamora, Bilbao o Pamplona: «No són dels primers que arribem», però sí que ho són a Catalunya. Tant Alujas com la resta de persones que s'encarreguen de l'actualització i el manteniment de la web –unes deu persones en total– són amateurs i hi dediquen moltes hores de manera altruista «i fins i tot a vegades treballant tot i l'oficialitat». Tots són autodidactes en noves tecnologies i treuen temps d'on sigui per cobrir els actes que es fan i penjar-los de seguida, amb la crònica de l'acte i les fotografies.

Omplir un buit d'informació

«Va començar com una pàgina personal en un moment en què el panorama d'internet a Tarragona pel que fa a Setmana Santa era zero.» Alujas diu que totes les pàgines confrares d'arreu del món van començar a incloure'ls en un enllaç «i es va començar a veure què es feia en altres llocs» i a crear un estil d'informació de notícies i actualitzar la web cada dia amb les informacions de cada jornada: «Hem estat omplint un buit a internet i des d'internet hem omplert un buit d'informació de Setmana Santa», diu Alujas. Tarracofrade és membre de la xarxa Cofrade mundial. El procés d'actualització de la pàgina arrenca cap al mes de novembre i s'allarga fins al maig, i la resta de l'any és accessible i la gent hi pot anar participant, però no hi ha tant de moviment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Xavier Barranco
Cap de l’oposició de Portbou (Ara Portbou-Junts)

“Portbou continua sent un diamant en brut per treballar”

Portbou
Antoni Llabrés
President de l’Obra Cultural Balear (OCB)

“La principal amenaça per al català a les Balears ve dels poders públics”

Barcelona

El PSSJD investiga l'ús de substàncies piscodèliques contra la depressió resistent

Sant Boi de Llobregat
SANT PERE PESCADOR

Insten l’Estat a expropiar el sòl privat a la gola del riu Fluvià

SANT PERE PESCADOR
TORROELLA DE MONTGRÍ

Conflicte perquè la guingueta de Mas Pinell serà del Delfín Verde

TORROELLA DE MONTGRÍ
Tretze pagesos cedeixen l’espai per al vial de Santa Susanna
URBANISME

Tretze pagesos cedeixen l’espai per al vial de Santa Susanna

SANTA SUSANNA

Un cotxe amb càmera de lectura de matrícules controlarà la zona blava

Lleida
MEDI AMBIENT

Caminada a Calella per donar valor a un paratge natural amenaçat per un nou enllaç a l’autopista

CALELLA

Dues cooperatives d’habitatge faran 283 pisos protegits al Parc de l’Alba

Cerdanyola del Vallès