Societat

Reunió urgent a Brussel·les sobre la seguretat nuclear a Europa

El principal objectiu és coordinar mesures i revisar la legislació en matèria de seguretat dels estats membres

No es descarta una possible actualització de les regles de control

La Unió Europea revisarà avui i demà la situació de la seguretat a les centrals nuclears europees arran de les explosions a les plantes japoneses després del terratrèmol del divendres.

Els ministres europeus de Medi ambient mantindran avui un debat informal sobre la qüestió que serà estudiada amb més detall demà en una trobada convocada pel comissari europeu d'Energia, Günther Oettinger. “La reunió tindrà caràcter preventiu”, ha indicat la portaveu comunitària d'Energia, Marlene Holzner, qui ha precisat que el principal objectiu en aquest moment és coordinar mesures i revisar la legislació en matèria de seguretat dels estats membres.

Holzner ha recordat que a França, l'estat que més energia nuclear genera de la UE, les llicències d'explotació de les plantes es concedeixen cada deu anys el que permet exigir que estiguin al dia en matèria tecnològica, mentre que en uns altres com Alemanya es concedeixen per a un període més llarg.

Assistiran a la reunió de demà els directors de les plantes nuclears europees, les companyies que les gestionen, les autoritats nacionals en matèria de seguretat i experts dels Vint-i-set.

“Tenim directives que recullen certs principis, però no detallen controls”, ha explicat Holzner, qui no ha descartat una possible actualització d'aquestes regles.

Aquest dissabte la Comissió Europea ja va mantenir una reunió per analitzar la situació després dels fets al Japó a través del sistema d'intercanvi urgent d'informació radiològica (ECURIE, en les seves sigles en anglès).

Fonts comunitàries han afirmat que la UE es manté en contacte amb les autoritats del Japó i l'Agència Internacional de l'Energia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.