Societat

Continua la lluita contra la fuita nuclear a Fukushima

Els equips d'emergència reprenen l'abocament d'aigua sobre els reactors tres i quatre

El Ministeri de Salut desaconsella beure aigua de l'aixeta després de detectar material radioactiu en la seva composició

Els equips d'emergència han reprès aquest dilluns l'abocament d'aigua sobre els reactors tres i quatre de la central nuclear d'Fukushima-1, els més afectats pel terratrèmol de nou graus en l'escala de Richter que el 11 de març va sacsejar la costa nord-est del Japó, segons informa l'agència de notícies Kiodo.

Es calcula que fins al moment aquests equips han vessat unes 3.700 tones d'aigua marina sobre aquests reactors amb l'objectiu de rebaixar la seva elevada temperatura i evitar amb això una fusió parcial dels seus nuclis, que suposaria una nova emissió de partícules radioactives a l'atmosfera.

Quant a la resta de reactors, la Companyia Elèctrica de Tòquio (TEPCO) ha aconseguit restablir el subministrament en el 1 i el 2, pel que tornen a funcionar els seus sistemes de control de la radioactivitat i de refrigerat.

A més, el cinc i el sis es troben en “parada freda”, terme que s'utilitza per descriure l'apagat complet del reactor i que suposa que ja no existeix cap perill de fusió del nucli.

Risc per la salut

El Ministeri de Sanitat del Japó ha instat aquest dilluns als residents en un poble de la prefectura de Fukushima a no beure aigua de l'aixeta a causa dels materials radioactius detectats en ella, encara que ha descartat que el seu consum suposi un risc immediat per a la salut humana.

D'acord amb les mesures realitzades, l'aigua de la localitat de Iitate triplica els nivells normals de radiació.

En conseqüència, ha desaconsellat als seus 3.700 habitants el consum d'aigua, encara que ha assenyalat que aquesta és apta per a la higiene personal i per cuinar els aliments.

En referència a la radioactivitat advertida en els vegetals cultivats en les prefectures de Gunma, Tochigi (centre) i Chiba (centre-est), l'organisme ha assegurat que no suposa una amenaça per a la salut, tot i que supera els límits normals.

En aquestes prefectures, situades al sud de Fukushima, s'ha detectat una radiació excessiva en les fulles d'espinacs.

Així, les autoritats de Gunma han ordenat a les cooperatives locals que interrompin l'enviament de productes hortícoles i assumeixin la devolució dels ja enviats.

El major problema està en els espinacs d'algunes localitats d'Ibaraki (centre-est ), que superen 27 vegades els nivells legals de radioactivitat.

No obstant això, les autoritats han delegat en els governs municipals la decisió de cessar voluntàriament el comerç d'aliments possiblement contaminats

El portaveu del govern nipó, Yukio Edano, va confirmar també diumenge que s'havien detectat nivells de iode radioactiu per sobre del permès en la llet de quatre llocs de la província de Fukushima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.