Societat

Evacuats treballadors de Fukushima en detectar-se fum als reactors 2 i 3

Es desconeix l'origen del fum en els reactors afectats pel terratrèmol del passat 11 de març

L'Agència de Seguretat Nuclear japonesa no detecta canvis importants en els nivells de radiació

Els operaris que treballen per controlar la crisi a la central nuclear de Fukushima al nord-est del Japó, han detectat aquest dilluns fum en dos dels reactors, provocant l'evacuació temporal d'aquesta àrea, segons ha informat la televisió pública NHK.

L'Agència de Seguretat Nuclear japonesa ha assegurat que no s'han apreciat canvis importants en els nivells de radioactivitat després d'apreciar-se el fum que sortia en un primer moment del reactor número 3 i posteriorment també del número 2.

El fum ha començat a les 15.55 hora local a la zona sud-est de la unitat 3 de la central, que des d'ahir diumenge fins ben entrada la matinada ha estat rebent tones d'aigua per refredar la seva piscina de combustible.

Un portaveu de TEPCO ha explicat que els treballadors han estat evacuats d'aquest lloc mentre s'investiga l'origen del fum, ja que de moment es desconeix la causa que l'ha provocat.

A més de l'aigua abocada sobre el reactor 3, camions cisterna han reprès avui el llançament d'aigua a la unitat 4 per refredar la seva piscina i evitar que les barres de combustible emmagatzemades quedin exposades a l'aire.

A aquestes tasques de refredament se sumen els esforços per tornar la electricitat a la central, on ja s'ha aconseguit que els cables arriben les instal·lacions de les unitats 5 i 2.

L'objectiu és restaurar els seus sistemes de refrigeració, la il·luminació de les sales de control i els mecanismes per mesurar la radiació.

Segons l'Agència de Seguretat Nuclear del Japó, però, encara seran necessaris uns dies perquè es reactivi el crucial sistema de refrigeració del reactor 2, que va patir danys en la part inferior del seu vas de contenció.

L'organisme ha afegit que s'espera que en les pròximes hores es restaurin algunes funcions en aquesta unitat, com les d'alguns aparells de mesura i un sistema de ventilació que filtraria substàncies radioactives, el que milloraria les condicions de treball dels operaris.

El primer ministre japonès, Naoto Kan, ha assegurat que hi ha progressos “lents, però ferms” per controlar la crisi a la planta nuclear de Fukushima.

Risc per la salut


El Ministeri de Sanitat del Japó ha instat aquest dilluns als residents en un poble de la prefectura de Fukushima a no beure aigua de l'aixeta a causa dels materials radioactius detectats en ella, encara que ha descartat que el seu consum suposi un risc immediat per a la salut humana.

D'acord amb les mesures realitzades, l'aigua de la localitat de Iitate triplica els nivells normals de radiació.

En conseqüència, ha desaconsellat als seus 3.700 habitants el consum d'aigua, encara que ha assenyalat que aquesta és apta per a la higiene personal i per cuinar els aliments.

En referència a la radioactivitat advertida en els vegetals cultivats en les prefectures de Gunma, Tochigi (centre) i Chiba (centre-est), l'organisme ha assegurat que no suposa una amenaça per a la salut, tot i que supera els límits normals.

En aquestes prefectures, situades al sud de Fukushima, s'ha detectat una radiació excessiva en els fulls d'espinacs.

Així, les autoritats de Gunma han ordenat a les cooperatives locals que interrompin l'enviament de productes hortícoles i assumeixin la devolució dels ja enviats.

El major problema està en els espinacs d'algunes localitats d'Ibaraki (centre-est ), que superen 27 vegades els nivells legals de radioactivitat.

No obstant això, les autoritats han delegat en els governs municipals la decisió de cessar voluntàriament el comerç d'aliments possiblement contaminats

El portaveu del govern nipó, Yukio Edano, va confirmar també diumenge que s'havien detectat nivells de iode radioactiu per sobre del permès en la llet de quatre llocs de la província de Fukushima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Unes 16.000 persones visiten el festival Palamós Terra de Mar

palamós

La 3a Oncotriatló recapta 8.500 euros pels malalts de càncer

llançà
educació

La UAB crea una càtedra per a la salut dels professionals sanitaris

Cerdanyola del Vallès

El Girovi tanca l’edició rècord amb més de tres-centes mostres de vins

girona
Tecnologia

Barcelona obre una oficina per recrear memòries amb intel·ligència artificial

Barcelona

15 colles locals participaran al 62è Carroussel Costa Brava

palafrugell

‘Pájaros’ i ‘El fred que crema’ s’imposen al primer festival de cinema

blanes

La polèmica ‘invasió’ de la fórmula 1 a Barcelona

Barcelona

Un gran memorial a cel obert

Portbou