Societat

Puig culpa “els grups d'indignats” violents d'iniciar els enfrontaments

El conseller d'Interior torna a defensar l'actuació policial i insisteix que no dimitirà

El conseller compareixerà el 8 de juny en la comissió d'Interior del Parlament per detallar un informe intern crític per detectar possibles errors

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha denunciat avui que hi ha grups d'”indignats” que estan “disposats a utilitzar la violència” i els ha culpat per haver iniciat l'enfrontament que va derivar el dia 27 passat en les càrregues policials en l'operatiu per netejar el campament de la plaça Catalunya.

A la sessió de control al govern català, Puig ha tornat a defensar avui l'actuació policial de divendres passat, que es va saldar amb més d'un centenar de ferits, encara que ha recordat que està elaborant un informe intern crític per detectar possibles errors i ha avançat que compareixerà el 8 de juny en la comissió d'Interior del Parlament per detallar les seves conclusions.

Puig, que ha insistit que no li passa pel cap dimitir, ha lamentat que aquell dia hi hagués “gent de bona fe” que es va veure “arrossegada” a la confrontació durant l'operatiu de neteja, que ha estat durament criticat en el ple pels diputats Joaquim Llena (PSC), Oriol Amorós (ERC) i Jaume Bosch (ICV-EUiA).

Segons Puig, en el moviment de protesta dels “indignats” i dels acampats “hi ha persones disposades a utilitzar la violència”.

“Són aquests (els disposats a utilitzar la violència) i no la policia els que van originar l'enfrontament. I contra aquestes persones va actuar la policia seguint els protocols propis de qualsevol policia d'un país democràtic”, ha remarcat.

Segons Puig, l'oposició d'alguns concentrats contra els Mossos que “estaven fent legítimament una operació de seguretat ciutadana”, va passar d'una “resistència passiva” a una “oposició i confrontació activa, amb actes violents, amb força, per impedir a la policia que fes el que havia de fer”.

En aquest context, Puig ha insistit que no va ser la policia la que va donar “el primer pas”, sinó que les càrregues es van dirigir contra “aquells grups que van buscar la confrontació”.

El conseller ha insistit que l'operació va ser consensuada amb l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu i ha reiterat que el dispositiu va aconseguir evitar riscos de cara a la celebració culer de dissabte a Canaletes per la victòria del Barça en la Champions, ja que es van retirar 35 camions amb material potencialment perillós.

Els arguments esgrimits per Puig no han convençut els partits de l'esquerra, que han coincidit a denunciar que l'operació policial va ser “injustificada, innecessària i desproporcionada” i han recordat que està sent investigada pel Síndic de Greuges i pel Comitè Europeu contra la Tortura.

El més dur amb Puig ha estat el diputat Jaume Bosch, d'ICV-EUiA -la formació de l'anterior conseller, Joan Saura-, que ha acusat Puig de ser “presoner de la seva pròpia caricatura”, ja que fins i tot s'ha deixat fotografiar amb un bat de beisbol, emulant el personatge que l'imita en el programa de paròdia política “Polònia” de TV3.

Bosch li ha retret a Puig que encara no hagi nomenat els membres del nou Comitè d'Ètica de la Policia -que van dimitir després que el conseller derogués el Codi d'Ètica impulsat per Saura-, ja que ara haurien d'avaluar l'actuació “injusta, desproporcionada i equivocada” de divendres passat.

De la seva banda, el diputat d'ERC Oriol Amorós li ha demanat sense èxit a Puig que es disculpés amb els ferits durant l'operació policial, ja que, segons que ha denunciat, hi va haver càrregues contra persones assegudes a terra i amb les mans a dalt en senyal de protesta.

A més, li ha preguntat irònicament si subscrivia la frase “el conseller d'Interior busca culpables entre els mitjans de comunicació per ocultar la seva pròpia incompetència”, que el propi Puig va llançar a l'abril del 2009 contra el seu antecessor, Joan Saura.

També s'ha mostrat crític amb el dispositiu el socialista Joaquim Llena, que s'ha preguntat si una operació de neteja s'ha de dur a terme amb les unitats antiavalots i amb un helicòpter sobrevolant la zona.

Llena li ha aconsellat a Puig que en comptes d'advocar per posar càmeres als cascos dels antiavalots aposti perquè hi hagi “criteri, sentit comú i prudència al cap del conseller”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona