Societat

La síndica de Barcelona veu indicis de què la Guàrdia Urbana va poder vulnerar els drets dels acampats

Maria Assumpció Vilà ha decidit obrir aquest dimecres una actuació d'ofici per supervisar la intervenció municipal i de la Urbana

La síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, veu indicis que en l'operatiu policial del divendres hi va haver una actuació coercitiva cap als indignats, acampats a la Plaça Catalunya, i que la participació de la Guàrdia Urbana va poder “haver vulnerat drets fonamentals i de ciutadania”.

Vilà ha decidit obrir aquest dimecres una actuació d'ofici per supervisar la intervenció municipal i de la Urbana, encara que no dels Mossos d'Esquadra, ja que les competències de la Sindicatura barcelonina es limiten a l'àmbit de l'administració local.

El Síndic de Catalunya, Rafel Ribó, ja va obrir una investigació d'ofici sobre l'operatiu de Mossos i Urbana el mateix divendres per esclarir també si es van vulnerar drets de les persones i si va ser una actuació proporcionada.

Segons ha informat la Sindicatura en un comunicat, Vilà ha qüestionat la necessitat de la intervenció policial i la proporcionalitat dels mitjans utilitzats, així com que ha demanat als manifestants que mantinguin un comportament cívic.

“Les persones concentrades a la plaça de Catalunya s'han reunit exercint el dret fonamental de Reunió i Manifestació, en reivindicació de més democràcia i justícia social. L'actuació policial em planteja molts dubtes d'ètica, equitat i respecte a la dignitat de les persones”, ha reconegut.

La síndica demanarà al consistori quina va ser la seva postura des de l'inici de la concentració, els fonaments i el pla d'intervenció de la Guàrdia Urbana, quin òrgan o regidoria va decidir actuar, i quina finalitat tenia.

Segons la Sindicatura, algunes imatges i la seva percepció directa posen de manifest que alguns membres d'aquest cos “haurien participat activament en la compulsió dels reunits i no es van limitar a fer tasques de contenció i suport a la neteja”.

Vilà s'ha mostrat molt crítica amb les tasques que van realitzar els serveis de neteja municipals, ja que van decomissar desenes d'objectes que, en la seva opinió, “no es poden considerar perillosos, com ordinadors i pancartes”, i que des de fa dies s'acumulen a la intempèrie en Montjuïc com si fossin escombraries, ha afirmat.

En suma, la síndica creu que l'administració ha de ser tolerant amb els actes espontanis de reunió quan no s'altera l'ordre públic amb perill per persones i béns. “Són processos participatius i de democràcia directa que busquen justícia social, però que han de ser compatibles amb els drets de la resta de la ciutadania”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Estudiants d’ESO del Ripollès ajuden a persones grans a fer servir el mòbil

camprodon

Recerca a l'abast de tothom

Barcelona
biologia

Comptar i identificar papallones, un clàssic pioner que encara creix

DEMOGRAFIA i visió per computació

Ajudar els ordinadors a crear una xarxa social dels avantpassats

etnografia

Estudiar els pastors actuals per entendre la ramaderia del neolític

contaminació Acústica

Pla per controlar el soroll de l’oci nocturn a les places de Gràcia

ecologia

Detectius als boscos per calibrar la sequera

LA CRÒNICA

Contenidors i senglars a Montjuïc

oceanografia

Surfistes, bussos i banyistes al rescat del mar