Societat

Plataforma per la Llengua lamenta la normativa europea sobre l'etiquetatge

La UE rebutja l'esmena presentada per eurodiputats catalans per protegir l'ús del català

Plataforma per la Llengua ha lamentat que l'Eurocambra projecti una normativa que deixa únicament en mans del govern espanyol l'etiquetatge de productes només en català, després que ha rebutjat votar l'esmena presentada pels eurodiputats catalans Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV).

Segons ha recordat en un comunicat, la Unió Europea (UE) preveu des de fa 14 anys que els estats obliguin a etiquetar en una llengua oficial de la UE, tal com succeeix a Espanya, on s'han d'etiquetar en castellà les dades obligatòries dels productes distribuïts a Catalunya.

Diverses empreses han estat multades a Catalunya per no etiquetar en castellà en virtut de les gairebé 200 disposicions que existeixen en aquest sentit, ha afegit, i ha assenyalat que l'Agència Catalana de Consum va imposar 94 multes el 2009 per aquest motiu.

L'entitat ha reclamat al govern que faci complir la llei catalana de consum quan entri en vigor el 23 de juliol, en virtut de la qual les dades obligatòries s'hauran d'etiquetar també en català.

Falta de suport

Els tres eurodiputats han intentat esmenar la directiva presentant una iniciativa per reformar l'article 15.2, una estratègia que ha fracassat malgrat comptar amb el suport de 37 parlamentaris, entre els quals figuren Raimon Obiols i Maria Badia (PSC) i Santiago Fisas (PP).

En un comunicat, han criticat que el govern espanyol no ha pressionat per aconseguir l'oficialització del català a la UE aprofitant la reobertura dels tractats europeus en les negociacions per a la integració de Croàcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.