Societat

tarragona

Una auditoria qüestiona la viabilitat del finançament de l'obra del mercat central

CiU denuncia que un informe encarregat per Espimsa exigeix a l'Ajuntament que elabori en tres mesos un nou pla “ajustat a la realitat” per evitar la fallida

Els números de les obres del mercat central no quadren. I no només pel grup municipal de CiU, sinó també per l'auditoria contractada per l'empresa municipal que explota els mercats de la ciutat, Espimsa. Això és el que va denunciar ahir el regidor nacionalista Xavier Quintana, tot instant l'equip de govern del PSC a ratificar els compromisos de finançament per tal d'evitar que les arques municipals hagin d'assumir el cost total de l'obra, pressupostat en més de 30 milions d'euros.

Segons les dades revelades pels convergents, en l'informe de l'auditoria es fa constar que Espimsa va preveure que les obres se sufragarien amb 11 milions de crèdit bancari que ja estan en mans de l'empresa; amb 8 milions d'euros que aportaria el govern estatal i, finalment, amb 23 milions d'euros. Aquest últim paquet de diners, sempre basant-se en l'auditoria de la qual es va fer ressò CiU, s'estima que es podria percebre per cessions d'ús a una gran superfície i als paradistes. Quintana va subratllar que l'auditoria no troba prou fonaments perquè la valoració de recaptar 23 milions es fa basant-se en “converses orals”. Tot i això, el març d'enguany es va signar el conveni amb el Ministeri de Foment pel pagament dels 8 milions, però sense fixar cap termini concret per fer-lo efectiu.

Deficitària

Per això, segons el regidor, en el mateix informe encarregat per Espimsa es posa de manifest que a causa de la incertesa respecte al cobrament dels 8 milions de l'Estat i els arguments febles per aconseguir 23 milions en cessions d'ús, es tem que sigui Espimsa –amb capital 100% municipal– l'ens que hagi d'assumir finalment el pagament de les obres i, en conseqüència, l'endeutament del consistori tarragoní. En l'auditoria també es fa constar que les pèrdues d'Espimsa d'enguany són de quasi mig milió d'euros i que el dèficit acumulat és de 2,7 milions. Unes xifres que deixen al descobert la fragilitat econòmica d'aquest ens municipal i que deixen entreveure que no es troba en situació de fer front als crèdits totals per pagar la remodelació.

I el crèdit de 26 milions?

Sempre basant-se en el que revela l'estudi, aquesta incertesa va fer que el setembre passat el consistori tarragoní demanés a corre-cuita, i avalés, un préstec de 26 milions d'euros (amb Caixa Tarragona de 12 milions, amb el BBVA de 8 i amb Unnim de 6). L'auditoria, a més, informa que el 31 de desembre del 2010 ja s'havien utilitzat 1,9 milions del préstec de 26. Per això, a CiU s'augura que les previsions de finançament no es compliran i es demana a l'equip de govern de Ballesteros que compleixi la sol·licitud que fa l'auditoria i elabori un pla financer i d'estabilitat que s'ajusti a la conjuntura econòmica actual. “Si l'Ajuntament ho ha d'acabar pagant tot, que ho digui”, va demanar Quintana. L'equip de govern, però, va evitar fer-ne declaracions i va mantenir silenci.

LA XIFRA

1,9
milions
dels 26 demanats ja s'han gastat quan l'obra tot just acaba de començar. Ho diu l'auditoria d'Espimsa.

LA XIFRA

30
mesos
durarà la reforma del mercat, que va arrencar al juny. Així doncs, a finals del 2013 o a principis del 2014.

Els accessos i les tanques, un autèntic laberint

El grup de Convergència i Unió també va expressar la preocupació que li ha generat, aquestes darreres setmanes, la col·locació de les tanques de protecció de les obres que no ha fet més que agreujar la situació que viu la zona comercial del mercat. El regidor Òscar Busquets va explicar: “CiU no posa en dubte la necessitat de protegir les obres però critiquem la forma com s'ha fet. No és tan sols una qüestió estètica sinó de respecte a la trama urbana. Els carrers annexos al mercat no poden quedar tancats en una mena de laberint. Cal donar una solució eficaç per evitar que el mal que s'ha provocat a la zona sigui encara major”. Pels convergents, tot això comporta un risc greu i evident de destrucció de comerços de proximitat i de llocs de treball, “que agreujaran molt més encara la delicada situació que es viu a la ciutat de Tarragona”. Les obres de reforma del mercat central es preveu que acabin a finals del 2013.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Salut invertirà 45 milions en l’ampliació de l’Hospital del Vendrell

El Vendrell

27 platges gironines, guardonades amb Bandera Blava

girona
SOCIETAT

Un cotxe detectarà a partir de demà les infraccions al carril bus

BARCELONA
societat

Els acampats a la UB amenacen d’allargar la protesta durant el 12-M

Barcelona
MEDI AMBIENT

16,8 milions per al ressegellat de l’abocador de Can Planas de Cerdanyola

cerdanyola

Troben un duc electrocutat en una línia elèctrica entre Palamós i Calonge

palamós / calonge

Estudiants d’FP ideen la campanya publicitària de les festes dels barris

L'Hospitalet de Llobregat
Societat

La seu definitiva de la Barnahus de l’Alt Pirineu i Aran es farà a la Seu d’Urgell

Seu d’Urgell
Medi Ambient

Prova pilot al Port Olímpic per fomentar la biodiversitat del fons marí

Barcelona