FRANCISCA VERDEJO

TITULAR DEL JUTJAT DE VIOLÈNCIA SOBRE LA DONA NÚMERO 2 DE BARCELONA

«Cal potenciar la prevenció en tots els nivells»

«No s'està aplicant la llei contra la violència de gènere de manera integral. S'estan desenvolupant mecanismes de protecció i s'està potenciant la creació de jutjats de violència sobre la dona, però no s'està potenciant la prevenció en tots els nivells.» La titular del jutjat de violència sobre la dona número 2 de Barcelona, la jutgessa Francisca Verdejo, considera que per combatre la xacra de la violència sexista són necessaris els mecanismes de protecció, com les polseres antimaltractaments, però també cal una visió integral del problema. «S'està actuant en nivells on la violència ja no es pot prevenir, i moltes vegades amb mesures oportunistes i clarament polítiques, però no s'està consultant a les persones que realment estem al peu del canó aplicant la llei i a d'altres persones, com ara metges d'atenció primària o professors d'escola, que estan veient de primera mà els problemes», explica la magistrada. «Aquest és un dels errors que vivim des del 2005, quan la llei de mesures de protecció integral contra la violència de gènere va entrar en vigor», hi afegeix.

Per Verdejo, qualsevol nou instrument de protecció és ben rebut, ja que «com més mecanismes existeixin i com més instruments hi hagi per protegir les víctimes, més sistemes alternatius hi haurà per cobrir la protecció de les dones si un dels mecanismes falla». La magistrada recorda que, en el cas de les polseres amb GPS, encara que el jutge consideri que és necessari controlar els moviments del suposat maltractador amb aquest sistema quan li prohibeix de manera cautelar apropar-se a la víctima, cal que l'imputat doni el seu consentiment perquè no se'l pot forçar a posar-se el braçalet, ja que implica una restricció de la seva llibertat. El fet que no vulgui dur la polsera, però, no significa que la víctima quedi desprotegida, ja que es poden prendre mesures alternatives. Es pot recórrer, per exemple, al servei de teleassistència dels Mossos. Aquest sistema també funciona via GPS, amb la diferència que no hi ha intervenció judicial, i s'entrega a les víctimes que la policia catalana valora que necessiten una protecció més urgent. «La polsera és un instrument més de protecció, però no és l'únic perquè té les seves limitacions, com passa absolutament amb tots els sistemes», destaca Verdejo.

Pel que fa al trencament de les ordres d'allunyament, que de vegades es produeix amb el consentiment de la víctima, la jutgessa creu que mecanismes com les polseres permetran que la policia hi intervingui immediatament, ja que sense aquests dispositius només es pot saber que la parella ha reiniciat la convivència si es produeix una altra agressió. «Les dones tornaran amb la parella si ho volen fer, no crec que hi incideixi el fet que ells portin la polsera, però almenys s'arrestarà abans aquests imputats per trencament de mesura cautelar», afirma la magistrada, que conclou: «Realment, els jutges ens trobem molt impotents en aquestes situacions.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot