Només 600 de les 3.000 polseres anunciades per controlar maltractadors estan disponibles

El sistema es va posar en marxa a corre-cuita a l'Estat al juliol i els jutges no disposaran de tots els braçalets fins al setembre

La presidenta de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del CGPJ, la vocal Inmaculada Montalbán, ha instat els jutges –en un escrit que aquests han trobat a la xarxa virtual que fan servir– a ponderar l'ús de les polseres antimaltractaments perquè s'apliquin en els casos més greus, ja que fins al 25 d'agost només hi haurà disponibles a tot l'Estat 600 dels 3.000 dispositius que el govern espanyol va anunciar a principi de juliol. A partir de dimarts vinent hi haurà 1.200 polseres més, i la totalitat de les unitats no estarà disponible fins al 8 de setembre.

En el mateix escrit, Montalbán –que va representar el CGPJ durant l'acte de presentació de les polseres– facilita als jutges el telèfon del centre de control dels dispositius –que els indicarà si n'hi ha de disponibles– i el número de fax on l'han de sol·licitar. L'empresa servidora (Telefónica) entregarà les unitats 24 hores després de demanar-les. Pel que fa a la seva aplicació, però, tota la informació que han rebut els jutges de violència sobre la dona és la que conté el protocol d'actuació per a la implantació del sistema, que només explica de manera bàsica el seu funcionament i com s'ha d'aplicar. Els jutges creuen que no se'ls ha donat prou informació sobre la distribució i el funcionament dels dispositius, tenint en compte que són ells els que han d'acordar la col·locació de la polsera al suposat maltractador si aquest ho accepta. «Tot plegat és una vergonya», conclou la titular del jutjat de violència sobre la dona número 2 de Barcelona, Francisca Verdejo. La magistrada, però, no és l'única que ha criticat la falta d'informació sobre el sistema. La consellera de Justícia, Montserrat Tura, considera que la implantació del sistema respon a una decisió «unilateral» de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero i ha reclamat més coordinació entre les administracions implicades i que es determini quina policia haurà d'actuar quan s'activi l'alarma de la polsera, ja que el Departament d'Interior encara no ha estat informat de quin paper tindran els Mossos en aquesta nova mesura per protegir les víctimes.

Braçalet i mòbil

El dispositiu consta de tres aparells: dos terminals similars a un telèfon mòbil –un per a la víctima amb un botó d'emergència i l'altre per a l'agressor– i una polsera que el suposat maltractador haurà de dur sempre posada. Si s'apropa a la víctima o es treu el braçalet, salta el senyal d'alarma al centre de control únic, que alerta la policia de cada comunitat. La primera polsera ha estat col·locada a un home del País Valencià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins