Ballesteros atribueix a «errors del passat» el desgavell actual en les llicències de bars

L'alcalde de Tarragona nega que l'oferta d'oci hagi baixat i creu que la sensació que es tanquen més bars és «falsa»

Tot i que té clar que, com a màxim responsable municipal, ara és el focus principal de les crítiques, l'alcalde va mirar enrere per recordar que el desgavell actual amb els permisos als pubs és «un problema heretat del passat». Va deixar entreveure que les llicències s'atorgaven a tothom i a totes hores: «Hi van jugar tots, tant propietaris com l'Ajuntament, i ara que volem aplicar la normativa, tot comença a grinyolar.» Va exemplificar com feien les gestions administracions anteriors: «Tu demana, que després ja veurem com ho solucionem.»

Respecte a les queixes per l'actuació de la Guàrdia Urbana i les protestes pels tancaments de locals –el dia de Sant Magí van precintar el Loop i des de principi de juliol, el Tupaquito no pot oferir música ambient, entre altres establiments afectats–, Ballesteros ho va justificar perquè «ara hi ha moltes més queixes de veïns».

La mateixa oferta d'oci

De tota manera, segons el seu parer, «aquesta sensació que ara estem tancant més locals que abans és falsa». Fins i tot va negar que a Tarragona l'oferta d'oci nocturn hagi decaigut en els darrers anys: «Hi ha la mateixa, o fins i tot més, però el problema és que ara nosaltres fem complir la normativa municipal, quan els d'abans no ho feien.»

Pel que fa a la creació de la plataforma PON'TC, integrada per almenys una desena de propietaris de locals que se senten desprotegits per l'actuació desmesurada de la Guàrdia Urbana –és un dels motius que van empènyer els locals a unificar les demandes–, el màxim responsable municipal confia que «sigui una veu única i unànime», com a fórmula perquè hi pugui haver un diàleg fluid amb el consistori. «De vegades passa que, d'una banda, es crea una plataforma, i, de l'altra, et ve gent de manera individual a exposar-te el seu problema, i et diu que no fem cas del que diuen els altres», va exemplificar l'alcalde, que va recordar episodis viscuts amb empresaris de bars de la plaça de la Font.

El cas del Highland

Ballesteros no va eludir pronunciar-se sobre el pub Highland –propietat del germà de la regidora del seu partit Begoña Floria– i considera que és lògic que se li imposin multes, perquè, com molts altres, tampoc té la llicència en regla: «Acabarà sent sancionat per l'aforament i perquè fa activitats que no es corresponen amb la llicència.» En aquest sentit, Josep Fèlix Ballesteros va recordar que també hi ha locals d'oci nocturn de la ciutat amb tots els requisits en regla –va citar La Vaqueria i la discoteca Totem– «però també amb queixes per part dels veïns».

Vermut popular convocat per particulars i locals

j. olària

La Plataforma Oci Nocturn de Tarragona Centre (PON'TC) i la plataforma Yo También Soy Cultura van organitzar ahir un vermut popular a la plaça de la Font. La iniciativa volia ser una mostra més de la quantitat de gent que no està d'acord amb les últimes actuacions de l'Ajuntament de Tarragona respecte al tancament de locals d'oci del centre de la ciutat. A la convocatòria del vermut popular, hi van assistir tant propietaris de locals d'oci nocturn com clients habituals de l'oferta de nit del nucli urbà de Tarragona, i també veïns contraris a l'existència dels locals d'oci nocturn, que van aprofitar la convocatòria per mostrar el seu suport a la mesura del consistori. Les pancartes mostraven missatges com ara «Jo també sóc cultura», «No tenim por, Tarragona protesta» i «La cultura, ni es castra ni es clausura». Són tres de les idees que, segons va explicar Raúl Martínez, responsable de la sala Loop, integren la Plataforma Oci Nocturn de Tarragona Centre. Els integrants de la plataforma no només denuncien el tancament «indiscriminat i arbitrari» de locals del nucli urbà, sinó també la descoordinació que, segons diuen, hi ha entre diferents regidories del consistori. Raúl Martínez explicava que els locals se senten «oprimits» per part de l'Ajuntament, que, segons la plataforma, els vol «escombrar». Des de la PON'TC es destaca que formen part de la cultura contemporània de Tarragona, i que s'està deixant desemparats molts artistes de la ciutat tancant-los els locals que els donen suport organitzant concerts.

Martínez va mostrar el seu interès a respectar el descans dels veïns, i en aquest aspecte va explicar que el moment més problemàtic és l'hora de tancada del local, quan els clients es poden quedar davant la porta fent soroll. Evitar això és feina dels membres de seguretat del local, segons diu; el problema arriba quan els clients marxen de davant la porta però es queden al carrer, i diu que és impossible que el mateix local controli on va cadascú un cop tancada la sala. Martínez va apuntar que no es defineixen en contra de ningú. Aquesta declaració pretenia aclarir que el moviment espontani que havia sorgit amb el nom Jo no Vaig al Port no pretenia atacar els locals del port de Tarragona. «Ells també tenen problemes, nosaltres defensem els nostres locals.» El responsable de la sala Loop va explicar que la setmana vinent tenen una reunió amb el regidor de Llicències Urbanístiques i Autoritzacions, Carles Castillo, per intentar arribar-hi a un acord. Martínez creu que cal un canvi de normativa i que la plataforma té la intenció de col·laborar amb l'Ajuntament en aquest sentit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.