Societat

Un projecte de mediació impulsa espais de diàleg a Tortosa per la convivència intercultural

Els mediadors han detectat una manca de conscienciació de la multiculturalitat

«Hi ha una preocupació molt gran per part dels tortosins quant a temes d'immigració, però el primer que vam detectar, és que aquesta preocupació no es transformava en ocupació». Kira Bermúdez, coordinadora de l'equip de mediadors interculturals de Tortosa, feia aquesta reflexió ahir recordant la tasca que el seu equip, d'ACISI, ha fet durant dos anys a Tortosa. Els mediadors, en els primers treballs de camp van detectar que la capital del Baix Ebre no ha assumit la multiculturalitat, ja que la conscienciació que la ciutat ha canviat va més enllà del 27% de la taxa d'immigració. «Qualsevol tortosí dirà que hi ha molts immigrants, però a partir d'aquí ha de venir el reconeixement de la multiculturalitat, i que ara els tortosins som aquesta barreja de gent», va explicar Bermúdez. A partir d'aquesta realitat, l'equip de mediadors ha fet de pont amb aquells a qui els ha calgut. Han facilitat, per exemple, la comunicació lingüística, l'apropament entre cultures i el coneixement mutu. I tot això, tant en l'àmbit escolar com en el veïnal o l'associatiu, impulsant espais de diàleg. «Hem treballat en aspectes quotidians, i sovint ens hem trobat amb mediacions ben senzilles», deia Bermúdez. En aquest sentit, la coordinadora de l'equip va assegurar que les solucions a petits conflictes «només requereixen temps i coratge, i tenir algú que t'ajudi a fer-hi el primer pas, com per exemple, anar a trucar a la porta del veí i parlar amb ell». La tasca dels mediadors ha consistit a transmetre la cultura del diàleg i la mediació, i fer veure als membres de totes les cultures que cal treballar plegats «perquè tots tenim preocupacions en comú».

«Tots podem ser mediadors»

L'auditori Felip Pedrell va acollir ahir el taller Imaginant la Convivència, que va servir com a cloenda del projecte de mediació i com a primer espai de diàleg. En el taller, es va parlar de tot el que s'ha fet i s'ha vist durant el projecte, i es va fer palès que encara hi ha molta feina a fer. Una d'aquestes feines, és la formació de mediadors a Tortosa entre els veïns. «És en el que ens agradaria treballar en una segona fase», va explicar Kira Bermúdez. Es tractaria de divulgar el saber de la mediació perquè en el futur no calgui la intervenció d'un professional. «Tots podem ser mediadors, però abans hem de saber ampliar la nostra pròpia mirada», va concloure Bermúdez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mor el conductor d’un cotxe en un xoc frontal amb un autocar

SALDES
MEDI AMBIENT

Tarragona, distingida com a municipi compromès amb la biodiversitat marina

TARRAGONA

Foc forestal a Batea que s’estén cap a l’Aragó

BATEA

Manresa reprèn les obres de rehabilitació de la Torre Lluvià

MANRESA
educació

El Narcís Monturiol, pioner en la formació de tècnics en renovables

figueres
SOCIETAT

Badalona crema el dimoni que apuja els preus davant més de 115.000 espectadors

BADALONA
URBANISME

La pagesia alerta que el pas sota el tren a Santa Susanna amaga l’interès per fer una marina seca

SANTA SUSANNA
societat

Tercer dia de recerca de l’home desaparegut mentre es banyava

roses

La UB assegura que els acampats no interferiran a la zona de votació

BARCELONA